Venäjältä uusia vastapakotteita: Keskeyttää ulkomaisten valuuttojen myynnin ja valmistelee kauppakieltoja raaka-aineisiin

Venäjä on lukuisten raaka-aineiden, kuten viljojen ja metallien tärkeä tuottajamaa. Esimerkiksi maakaasutoimitusten äkillinen lopettaminen osuisi kovaa Eurooppaan.

Nikkelilevyjä Nornickelin tytäryhtiön Kola MMC:n tuotantotiloissa Montšegorskin kaupungissa Murmanskin alueella Venäjällä helmikuussa 2021.

9.3. 10:00

Euroopan unioni ja Yhdysvallat ovat asettaneet Venäjää vastaan historiallisen kovat talouspakotteet. Venäjään kohdistuu nyt enemmän pakotteita kuin mihinkään muuhun maahan sen aloitettua sodan Ukrainassa.

Venäjän keskuspankki taas ilmoitti keskiviikon vastaisena yönä, että valtio keskeyttää ulkomaisten valuuttojen myymisen maassa. Puoli vuotta voimassa olevan kiellon aikana venäläispankeissa ei voi vaihtaa ruplia ulkomaisiin valuuttoihin. Sen sijaan kansalaiset voivat vaihtaa ulkomaista valuuttaa rupliksi.

Venäjän johtaja Vladimir Putin on myös allekirjoittanut määräyksen tiettyjen raaka-aineiden ja hyödykkeiden kaupan rajoittamiseksi tai estämiseksi. Vastapakotteiden valmistelusta kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Tiistaina allekirjoitetussa määräyksessä ei listata rajoitusten alaisia hyödykkeitä, vaan ne aiotaan määritellä erikseen. Kremlin myös ohjeisti hallitusta valmistelemaan listauksen vientirajoitusten kohteena olevista maista kahden päivän sisällä.

Maailmankaupassa Venäjä on tärkeä öljyn, maakaasun, viljojen ja metallien vientimaa. Venäjän hyökättyä Ukrainaan raaka-aineiden hinnat ovatkin lähteneet kovaan nousuun. Hinnat nousivat edelleen Venäjän ilmoitettua rajoittavansa joidenkin raaka-aineiden vientiä.

Venäjä tuottaa yli 40 prosenttia autojen katalysaattoreissa tarvittavasta palladiumista, noin kuusi prosenttia maailman alumiinista ja miltei 10 prosenttia nikkelistä.

Lue lisää: Sota on nostanut lähes kaiken mahdollisen hintaa, ja taistelut uhkaavat aiheuttaa ruokakriisin – näin Venäjän hyökkäys nostaa raaka-aineiden hintaa

Lue lisää: Ukrainan sodan tuoma pelko nosti nikkelin hintaa 60 prosentilla yhdessä päivässä – Kaivosyhtiön toimitusjohtaja: ”Tällaista nousua ei varmaan kukaan osannut odottaa”

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden ilmoitti tiistaina kiellosta tuoda Venäjältä öljyä ja maakaasua maahan. Sen sijaan energiamarkkinoiden tuontirajoitteet eivät koske uraania, jonka tuotantoa Yhdysvalloissa ei ole.

Noin puolet Yhdysvaltojen ydinvoimaloissa tarvittavasta uraanista tuodaan Venäjältä ja sen liittolaisvaltioista Kazakstanista ja Uzbekistanista, kertoo uutistoimisto Reuters.

Myös Britannia ilmoitti lopettavansa öljyn tuonnin Venäjältä vuoden loppuun mennessä.

Aiemmin Venäjä on jo uhannut katkaista maakaasun viennin Eurooppaan Nord Stream 1 -kaasuputken kautta. Maakaasutoimitusten katkaiseminen olisi kova isku Euroopan energiamarkkinoille ja teollisuudelle.

Venäjä on myös koonnut ”vihamielisten maiden” listan, joissa sijaitseville velkojille venäläiset yhtiöt ja yksityishenkilöt voisivat valtion mukaan maksaa velkojaan ruplilla.

Vihamielisten maiden lista sisältää EU:n jäsenmaat, Yhdysvallat, Britannian, Australian, Kanadan, Japanin, Etelä-Korean, Sveitsin ja Monacon.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita