Venäjän valta­puolue: Suunnitelma Venäjältä lähtevien yritysten kansallistamisesta etenee

Jos yli 25 prosenttia Venäjältä lähtevän yrityksen omistuksesta tulee ”epäystävällisistä maista”, yritys voidaan hallinnon suunnitelmien mukaan ottaa hallintaan.

Useat yritykset ovat ilmoittanet vetäytyvänsä Venäjältä sen jälkeen, kun Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan 24. helmikuuta.

9.3. 18:50

Venäjän valtapuolue Yhtenäinen Venäjä ilmoitti keskiviikkona, että maan hallitus on hyväksynyt ensimmäisen askeleen kohti maasta lähtevien ulkomaisten yritysten omaisuuden kansallistamista, kertoo uutistoimisto Reuters.

Useat yritykset ovat ilmoittanet vetäytyvänsä Venäjältä sen jälkeen, kun Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan 24. helmikuuta.

Yhtenäinen Venäjä ilmoitti viestipalvelu Telegramissa hallituksen komission kannattaneen esitystä, joka sallii sellaisten yritysten ottamisen hallintaan, joiden omistus on yli 25-prosenttisesti ”epäystävällisistä maista” tulevien ulkomaisten hallussa.

Toimi estää Yhtenäisen Venäjän mukaan konkursseja ja pelastaa työpaikkoja.

Venäjä julkisti maanantaina uuden listan epäystävällisistä maista, johon kuuluvat muun muassa kaikki EU:n jäsenmaat.

Valtapuolueen mukaan Venäjältä lähtemisestä ilmoittaneet yritykset voivat välttää kansallistamisen, jos ne palauttavat toimintonsa tai myyvät osakkeitaan viiden päivän sisällä. Edellytyksenä on, että liiketoiminta ja työntekijät säilyvät.

Muussa tapauksessa oikeus määrää väliaikaisen hallinnon kolmeksi kuukaudeksi, jonka jälkeen uuden organisaation osakkeet laitetaan huutokauppaan ja vanhat mitätöidään, Yhtenäinen Venäjä tiedotti.

Yhtenäinen Venäjä uhkaili jo aiemmin tällä viikolla Venäjältä lähteviä yrityksiä kansallistamisella.

Nimeltä mainittiin myös kolme suomalaisyhtiötä: Fazer, Valio ja Paulig. Yhtiöt ovat kertonet vetäytyvänsä Venäjältä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan