Vuokraturva: Epävarmuus lisännyt vuokra-asuntojen kysyntää – ”Oletettavaa on, että Ukrainan sotaa pakenevien vaikutus näkyy vasta lähi­kuukausina”

Vuokra-asuntojen hakemusmäärät ovat vuokravälittäjä Vuokraturvan mukaan nousseet selvästi.

Vuokra-asuntojen kysyntä on kasvanut.

10.3. 22:06

Vuokra-asuntovälittäjä Vuokraturvan mukaan kuluneiden kahden viikon aikana on nähty porrasmainen nousu vuokra-asuntojen kysynnässä.

Vuokra-asuntomarkkinan vilkastuminen kevään korvilla on tavallista, mutta yleensä muutos on Vuokraturvan mukaan nyt nähtyä loivempi.

”Vaikuttaa selvältä, että ainakin osin muutoksessa on kyse asunnon ostoa suunnitelleista, jotka yleisen epävarmuuden takia ovat päätyneet ainakin väliaikaisesti siirtymään vuokralle”, Vuokraturvan tiedotteessa todetaan.

Selkeää tilastoaineistoa muutoksen suuruudesta ei vielä ole.

”Vuokra-asuntojen hakemusmäärät ovat kuitenkin selvästi kasvaneet, ja yksittäisten asiakkaiden kanssa käytyjen keskustelujen perusteella nopeaa kysynnän muutosta selittää ainakin jossain määrin se, että osa asunnon ostoa suunnitelleista on ottanut aikalisän.”

Yhtiö vertaa nyt nähtävää tilannetta Suomen vuokramarkkinoihin finanssikriisivuonna syksyllä 2008.

Tuolloin asuntojen hinnat laskivat yhtiön mukaan lopulta hyvin vähän, mutta asunto­kauppojen määrä putosi alas useiden kuukausien ajaksi. Vuokra-asuntojen kysyntä taas oli tavallista suurempaa.

Selittävä tekijä vuokra-asuntojen kysynnän kasvulle voisi Vuokraturvan mukaan olla myös Suomeen tulevin Ukrainan sotapakolaisten vaikutus.

Heiltä kyselyjä vuokra-asunnoista ei kuitenkaan ole vielä tullut juuri lainkaan.

”Oletettavaa on, että Ukrainan sotaa pakenevien vaikutus vuokra-asuntojen kysyntään näkyy vasta lähikuukausina”, Vuokraturva arvioi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita