Venäjä syyttää Yhdysvaltojen pakotteiden ajavan sitä maksu­kyvyttömyyteen – USA: ”Pakotteet eivät estä Venäjää maksamasta velkoja”

Yhteensä 117,2 miljoonaa dollaria Venäjän velkojen korkoja erääntyi eilen keskiviikkona. Maalla on 30 päivää aikaa hoitaa maksut tai se ajautuu maksukyvyttömäksi.

Venäjän keskuspankin pääkonttori Moskovassa.

17.3. 9:51

Venäjän kahden dollarimääräisen lainan korot erääntyivät eilen keskiviikkona. Maksettavaa olisi ollut yhteensä 117,2 miljoonaa euroa, mutta Reutersin mukaan rahat eivät tulleet velkakirjojen haltijoiden tileille pankkien sulkeutumiseen mennessä.

Nyt Venäjällä on jäljellä 30 päivän lisäaika korkojen maksamiseen, tai se katsotaan maksukyvyttömäksi.

Venäjän talousministeri Anton Siluanov on sanonut maan antaneen maksumääräykset koroista, mutta todennut, että on epävarmaa ovatko maksut menneet läpi. Hän syyttää Yhdysvaltojen pakotteita maansa ajamisesta maksukyvyttömyyteen.

”Meillä on rahat, maksoimme maksut, nyt pallo on toisella puolella, ensimmäiseksi amerikkalaisilla viranomaisilla”, Siluanov sanoi valtionmedia RT:n haastattelussa Wall Street Journalin mukaan.

Hän on aiemmin sanonut, että maksut voidaan maksaa ruplilla, jos maksaminen ulkomaisella valuutalla ei onnistu.

Luottoluokittaja Fitchin mukaan yritys maksaa dollarivelat ruplilla johtaisi kuitenkin niin ikään maksukyvyttömyyteen, kertoo amerikkalaismedia Bloomberg.

Myös Venäjän presidentti Vladimir Putin syytti keskiviikkona Eurooppaa ja Yhdysvaltoja tilanteesta.

Teoriassa Venäjällä on hyvin rahaa velkojen maksuun. Ennen laajan sodan aloittamista Ukrainassa se oli kerännyt 630 miljardin dollarin ulkomaanvaluuttavarannot, Wall Street Journal toteaa.

Yhdysvaltojen pakotteet Venäjän keskuspankkia ja talousministeriötä vastaan ovat kuitenkin herättäneet epäilyksiä siitä, mitä Venäjä voi tehdä varoillaan.

Yhdysvallat kielsi maksut Venäjän keskuspankin tai talousministeriön kanssa, mutta salli sittemmin poikkeuksena pankkien vastaanottaa maksuja Venäjän velkasitoumuksista velkakirjojen mukaisissa valuutoissa.

Venäjän keskuspankin, kansallisen sijoitusrahaston tai valtiovarainministeriön ennen maaliskuun 1. päivää liikkeeseen laskemien joukkovelkakirjojen korkojen maksaminen on sallittua 25. toukokuuta asti, Yhdysvaltain valtiovarainministeriö sanoi.

Tämän jälkeen korkojen, osinkojen tai velanmaksujen vastaanottaminen Venäjän valtioninstituutioiden veloista ja osakkeista vaatii ministeriön luvan.

"Yhdysvaltojen Venäjä-pakotteet eivät estä Venäjää suorittamasta näitä velkoja", Yhdysvaltain valtiovarainministeriö kommentoi keskiviikkona Wall Street Journalin mukaan.

Venäjä on ajautunut viimeksi ulkomaanvaluuttalainojen maksukyvyttömyyteen vuonna 1918.

Kotimaanvaluutta ruplaan sidottujen lainojen osalta Venäjä on viimeksi joutunut maksukyvyttömäksi vuonna 1998. Silloin Venäjän velkakriisin vaikutukset levisivät ympäri maailmaa.

Kriisi muun muassa johti hedge-rahasto Long-Term Capital Managementin purkamiseen ja vaati Yhdysvaltain keskuspankin organisoimaa pelastuspakettia.

Vaikka Venäjän laaja hyökkäys Ukrainaan on aiheuttanut merkittäviä vaikutuksia markkinoilla, maan määritteleminen virallisesti maksukyvyttömäksi ei välttämättä aiheuta laajempaa markkinatubulenssia, Wall Street Journal arvioi.

Venäjän osuus maailman velkamarkkinoista on pieni, ja monet yhtiöt ovat jo alaskirjanneet Venäjän velkakirjojensa hyvin matalalle tasolle.

Eilen erääntyneiden korkojen maksamiselle on nyt menossa kolmenkymmenen päivän armonaika. Venäjä voitaisiin julistaa maksukyvyttömäksi valuuttamääräisten lainojen osalta aikaisintaan 15. huhtikuuta.

Maksukyvyttömyys kotimaanvaluuttalainoissa sen sijaan voi uhata Venäjää vielä nopeammin.

Venäjä jätti välittämättä maksuja ulkomaisille joukkovelkakirjojen haltijoille 2. maaliskuuta, Wall Street Journal kertoo.

Luottoluokittaja Fitch on todennut, että jos Venäjän valtio ei maksa ruplamääräisten joukkovelkakirjojensa haltijoille 30 päivän kuluessa siitä, se julistaa maan maksukyvyttömäksi.