Kiinan pörssien ”verilöyly” vaihtui ylösnousemukseksi – Nyt jopa suurvaikeuksissa olevien yhtiöiden osakkeet nousevat yli 30 prosentin päivävauhtia

Osakkeet nousivat Aasiassa laajalla rintamalla. Maksuvaikeuksissa oleva kiinteistöyhtiö Kaisa 35 prosenttia plussalla, Evergrande lähes 20 prosentin nousukiidossa.

Piensijoittajat seisoivat osakevälitysliikkeen näyttötaulun edessä tiistaina Shanghaissa, kun monia osakkeita myytiin kuin paniikissa.

17.3. 11:02

Kiinalaisten osakekurssien nopea elpyminen jatkui torstaina.

Erityisesti maksuvaikeuksissa painiskelleet kiinteistöyhtiöt nousivat roimasti.

Kello yhdeksän maissa Suomen aikaa esimerkiksi kiinteistökehittäjä Kaisa oli yli 35 prosenttia plussalla. Yhtiön osake maksoi 0,76 Hongkongin dollaria, tiistaina kurssi oli alimmillaan 0,5 Hongkongin dollaria.

Koko kiinteistösektorin vaikeuksia syventäneen China Evergranden kurssi oli sekin torstaina yli 16 prosentin nousussa. ”Maailman velkaisimmaksi yhtiöksi” kutsutun yhtiön osakkeen hinta kävi torstaina jo 1,64 Hongkongin dollarissa. Tiistaina osaketta sai 1,2 Hongkongin dollarilla.

Hongkongin Hang Seng -yleisindeksi oli sekin torstaina 5,5 prosentin nousuvauhdissa.

Kiinan pörssien vuoristorataa kuvaa, että Hang Seng -indeksi suli ensin maanantain ja tiistain aikana yli 10 prosenttia. Keskiviikon ja torstain aikana indeksi on noussut huimat 16,8 prosenttia.

Suurista teknologiayhtiöistä Alibaba oli Hongkongissa vajaan kymmen prosentin nousussa noustuaan Yhdysvaltain pörssissä keskiviikkona 36,8 prosenttia.

Tencent oli 5,8 prosenttia plussalla. Sen kurssi ehti tiistaina käydä alle 300 Hongkongin dollarissa. Torstaina kello yhdeksän jälkeen Suomen aikaa kauppaa käytiin 390 Hongkongin dollarin tuntumassa.

Kiinalaisosakkeiden nousu alkoi keskiviikkona, kun varapääministeri Liu Hen johtama Kiinan keskeinen talouspolitiikkaa johtava komitea lupasi, että Kiinan hallinto ”tuo aktiivisesti toimia, jotka hyödyttävät markkinoita”.

Ulkomaille listautuneita kiinalaisyhtiöitä luvattiin samassa yhteydessä tukea ja kiinteistömarkkinoiden ongelmien ratkaisuun luvattiin etsiä uusia keinoja.

Kiina lupasi myös vakauttaa osakemarkkinoita keventämällä kaavailtua sääntelyä, tukea kiinteistö- ja teknologiayhtiöitä sekä elvyttää taloutta.

Lue lisää: Kiinan ja Hongkongin pörsseistä suli alkuviikosta yli 1 500 miljardia dollaria, maan teknologia­yhtiöt kääntyivät keskiviikkona rajuun nousuun

Manner-Kiinan yhtiöitä seuraava Hang Seng China Enterprises -indeksi nousi keskiviikkona 13 prosenttia.

Tuolloin erityisesti teknologiayhtiöiden kurssit nousivat hetkessä useamman kymmenen prosenttia.

Torstaina näytti silti, että Kiinan hallinnon lupaus kiinteistömarkkinoidenkin pelastamisesta vakuutti joukon sijoittajia.

Kiinan osakemarkkinat ajautuivat viikon alussa lähes kaaokseen.

Uutistoimisto Bloomberg laski, että kahdessa päivässä listattujen kiinalaisyhtiöiden arvosta suli pois yli 1 500 miljardia dollaria.

Eniten kurssit laskivat teknologiayhtiöissä, muissa kansainvälisesti toimivissa yhtiöissä sekä kiinteistösektorilla.

Sijoittajat olivat huolissaan Kiinaan mahdollisesti osuvista talouspakotteista, jos se ryhtyisi avoimemmin tukemaan Venäjää Ukrainan sodassa.

Samalla tiedot siitä, että Kiinan hallinto oli tiukentamassa otettaan teknologiayhtiöiden sääntelyssä samoin kuin huolet covid-19-viruksen leviämisestä painoivat jo ennestään vuoden ajan kuritettuja pörssikursseja.

Lue lisää: Kiinan osakemarkkinoilla on käynnissä täysi ”verilöyly”, ja yhteistyö Venäjän kanssa voisi pahentaa tilannetta entisestään

Osakkeiden hinnat nousivat torstaina Aasiassa laajalla rintamalla.

Japanilaisen Nikkei Asia -talousmedian mukaan sijoittajat riemuitsivat Yhdysvaltain keskuspankki Fedin keskiviikkona tekemien koronnostoilmoitusten kirkkaudesta sekä tulitauon toivon pilkahduksista Venäjän hyökkäyssodassa Ukrainaan.

Japanissa Nikkei-indeksi nousi 3,5 prosenttia.

Lue lisää: Kiinan osakkeiden hurja nousu jatkui, Helsingissä ei isoja liikkeitä, IEA: Markkina voi menettää 3 miljoonaa barrelia Venäjän öljyä päivässä – Lue sodan tärkeimmät talousvaikutukset

Yhdysvalloissa Nasdaq-teknologiapörssin indeksi nousi keskiviikkona 3,8 prosenttia.

Teknologiaosakkeiden hinnat ovat erityisen herkkiä korkojen nousulle, koska niiden arvo perustuu usein ennemmin tulevaisuudessa oleviin tuotto-odotuksiin kuin nyt saataviin voittoihin.

Kun näitä tuottoja suhteutetaan odotettuun korkotuottoon, teknologiayhtiöiden arvo on sitä korkeampi, mitä alhaisempi korkojen vertailutuotto on.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan