Ensimmäiset veroilmoitukset saapuvat tänään Omavero-palveluun – verottaja kehottaa tarkistamaan ainakin nämä asiat

Verohallinnon mukaan moni saa turhana sekä sähköisen että paperisen veroilmoituksen.

Verottajan mukaan yhteensä noin neljänneksellä suomalaisista on veroilmoituksessaan täydennettävää.

17.3. 9:07

Ensimmäisten palkansaajien ja eläkeläisten veroilmoitukset saapuvat Omavero-palveluun tänään, Verohallinto kertoo. Verottajan mukaan yhteensä hieman yli 800 000 suomalaista saa tänä vuonna veroilmoituksensa ainoastaan sähköisessä muodossa. Heistä yli 13 000 luopui paperisesta ilmoituksesta maaliskuun alussa. Verottaja sanoo lähettävänsä silti yhä monelle paperista postia turhaan.

”Hienoa, että moni viime metreillä oivalsi, ettei tarvitse Omaveron rinnalle enää paperista veroilmoitusta”, Omavero-palvelun tuoteomistaja Joonas Jarva Verohallinnosta sanoo lehdistötiedotteessa.

”Silti on varmasti monia, joille paperinen veroposti on turhaa. Vuosittain 3,1 miljoonaa uniikkia kävijää asioi Omaverossa”, mutta heistä kaksi kolmesta saa yhä paperipostia Omaveron lisäksi.

Verohallinnon mukaan paperisesta veropostista luopuminen onnistuu ottamalla Suomi.fi-viestit käyttöön.

Esitäytetyt veroilmoitukset valmistuvat kaikille huhtikuun alkuun mennessä, Verohallinto kertoo.

Verohallinto muistuttaa, että esitäytetty veroilmoitus pitää tarkistaa, ja ilmoitukseen on tarvittaessa täydennettävä puuttuvat tiedot. Näitä ovat esimerkiksi työssäkäyntiin liittyvät verovähennykset.

Verottajan mukaan yhteensä noin neljänneksellä suomalaisista on veroilmoituksessaan täydennettävää.

”Eniten täydennettävää on tyypillisesti 36–55-vuotiailla henkilöillä, koska heillä on todennäköisesti paljon esimerkiksi työssäkäyntiin liittyviä vähennyksiä”, johtava veroasiantuntija Mervi Hakkarainen sanoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa ilmoitusta varten kannattaa tarkistaa, onko palkansaaja oikeutettu esimerkiksi työhuonevähennykseen. Kaikki muutkin mahdolliset verovähennykset, kuten kotitalousvähennys ja matkakulut, kannattaa tarkistaa.

”Matkakulut ilmoitetaan vain, jos ne ylittävät omavastuuosuuden eli 750 euroa”, Hakkarainen huomauttaa.

”Jos taas on saanut esimerkiksi vuokratuloa tai käynyt kauppaa kryptovaluutoilla, tiedot pitää lisätä veroilmoitukseen.”

Veroilmoitusta voi täydentää toukokuuhun saakka, ja määräpäiviä on kaikkiaan kolme. Oman veroilmoituksen määräpäivä löytyy esitäytetystä veroilmoituksesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita