Microsoft rakentaa Espoon Oittaalle kiistellyn datakeskusalueen, joka noussee Suomen suurimmaksi tietotekniikka-alan investoinniksi

”Arvio on, että tämä on Suomen kaikkien aikojen suurin itc-alan kertainvestointi.” Fortum rakentaa pilvipalvelualueelle hukkalämmön kierrätyksen kaukolämpöverkkoon. Vuosikausia valmisteltua hanketta on kritisoitu ympäristösyistä ja siitä, että sähkön kulutus alueella kasvaa.

Microsoft rakentaa Suomeen datakeskusalueen, josta tuotetaan päästötöntä kaukolämpöä Fortumin asiakkaille pääkaupunkiseudulla. Kuvassa Fortumin Nebahat Albayrak (vas.), Microsoftin Pekka Horo, elinkeinoministeri Mika Lintilä, Fortumin Markus Rauramo ja Fortumin Timo Piispa.

17.3. 10:34 | Päivitetty 17.3. 11:58

Tietotekniikkajätti Microsoft rakentaa Espoon Oittaalle uuden datakeskusalueen. Microsoft ja suomalainen energiayhtiö Fortum julkaisivat yhteistyöhankkeen torstaina.

Hankkeessa Microsoft vastaa datakeskusalueen rakentamisesta. Fortum puolestaan rakentaa sen yhteyteen hukkalämmön kierrätyksen kaukolämpöverkkoon.

Yhtiöt kertovat asiasta torstaiaamuna lähetetyssä tiedotteessa. Sen mukaan Microsoftilla on Suomessa yli 45 000 kaupallista asiakasta ja 2 000 kumppaniyritystä. Microsoftin mukaan useat ses asiakkaat, kuten Nokia, Elisa, Fortum, S-Pankki, Tietoevry, HUS, Vero ja Valtori ovat ilmaisseet kiinnostuksensa uutta datakeskusaluetta kohtaan.

Nokian mukaan uusi datakeskusinvestointi on ”erinomainen uutinen”.

”Microsoft on Nokialle strateginen kumppani, jonka maailmanlaajuisessa datakeskusverkostossa hyödynnetään Nokian korkean suorituskyvyn datakeskusratkaisuja ja Nokia puolestaan käyttää Microsoftin maailmanlaajuista pilvipalveluverkostoa eri toimialojen digitalisaation kiihdyttämisessä”, sanoo Nokian Chief Digital Officer Alan Triggs tiedotteessa.

”Tämä investointi tuo saataville energiatehokkaan ja luovan ratkaisun, joka mahdollistaa pienemmät vasteajat ja paremman suorituskyvyn tukien samalla kestävää kehitystä,” Triggs jatkaa.

Myös pääministeri Sanna Marin (sd) kehui investointia.

”Kaikki voittavat päätöksessä investoida datakeskukseen, joka myös tuottaa lämpöä kaupungeillemme ja koteihimme”, Marin sanoo tiedotteen mukaan.

”Toivon, että tämä yhteistyö näyttää mallia muille maille ja kaupungeille, jotka etsivät keinoja yhdistää siirtymän ilmastoneutraaliuteen ja digitaalisen kilpailukyvyn.”

Työ- ja elinkeinoministeriö twiittasi elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk) kommentin siitä, kuinka kyseessä on ”myös suurinvestointi päästöttömään kotimaiseen energiantuotantoon ja puhtaan lämmön kierrätykseen, jotka nostavat energian kotimaisuusastetta”.

Espoon ja Kirkkonummen uuden datakeskuksen on arvioitu Ylen MOT-ohjelmassa olevan samaa kokoluokkaa kuin yhdysvaltalaisen hakukoneyhtiön Googlen datakeskus Haminassa. Google on investoinut Haminan-laitoksiinsa noin kaksi miljardia euroa.

”Emme ole kommunikoineet investoinnin tarkkaa määrää, mutta arvio on, että tämä on Suomen kaikkien aikojen suurin itc-alan kertainvestointi”, Microsoftin viestintäjohtaja Pekka Isosomppi sanoo HS:lle.

Hänen mukaansa vertaamista Googlen Hamina-investointeihin vaikeuttaa se, että Google on vuosien aikana ilmoittanut askel kerrallaan uusista investoinneista.

”Emme tiedä vielä lopullista määrää.”

Microsoftin ja Fortumin kaavailema alue ja konsepti edellyttää kolmen erillisen keskuksen rakentamista.

Nyt vuorossa on erilaisten lupamenettelyjen läpikäynti, jota työtä tehdään Isosomppin mukaan Fortumin johdolla.

”Kun luvat on plakkareissa, jokunen vuosi menee”, hän arvioi datakeskuksen valmistumisen aikataulua.

Energian käytön hyöty syntyy siitä, että datatoiminnoista vapautuva lämpöenergia siirtyy ensin jäähdytysveteen, josta se pumpataan edelleen 120-asteiseksi kaukolämpöön käytettäväksi, Isosomppi kertoo.

Hän mainitsee investoinnin yhdeksi hyödyksi senkin, että lisääntyvä puhtaan sähkön tarve se luo kannustimia uusiin tuulivoimainvestointeihin Suomessa.

Fortum on jo aiemmin kertonut, että sen suunnitelmissa Espoon ja Kirkkonummen datakeskusten hukkalämmön hyödyntäminen korvaisi Suomenojan voimalan kivihiileen perustuvan lämmöntuotannon.

Luonnonsuojelijat ja esimerkiksi espoolaiset hiihtäjät ovat vastustaneet datakeskuksen perustamista muun muassa Oittaan ympäristöseikkoihin vetoamalla.

Vastustajat eivät myöskään usko kuntien esittämiä lukuja keskusten ilmastohyödyistä, koska heidän mukaansa datakeskus lisää energian käyttöä.

”Suunnitellut datakeskukset yli kaksinkertaistaisivat Espoon ja Kirkkonummen sähkönkulutuksen”, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton Espoon-yhdistyksen hallituksessa energia-asiantuntijana toimiva Juha Solantie perusteli kantaansa MOT-ohjelmalle.

Solantie on laskenut, että Espoon ja Kirkkonummen datakeskuksia varten pitäisi rakentaa 225 uutta tuulivoimalaa, jos kaikki niiden kuluttama sähkö tehtäisiin tuulivoimalla.

Fortumin MOT:ille toimittaman laskelman mukaan datakeskus näyttäisi tuottavan enemmän energiaa kuin keskus käyttää energiaa, kun se kriitikkojen puhemiehenä toimineen Solantien mukaan on ”onnettomalla hyötysuhteella toimiva sähkönlämmitystapa”.

Myöhemmin Fortum täydensi omia laskelmiaan MOT:lle mainiten, että uusien datakeskusten tuottamasta kaukolämmöstä noin 25 prosenttia tulee lämpöpumppujen käyttämästä sähköstä. Sähkökattiloiden käyttämän sähkön osuus on 5 prosenttia.

Sen sähkönkäyttölaskelmissa lämpöpumppulaitosta ei pidetty osana datakeskusta vaan kaukolämmön tuotantoyksikkönä.

Hiihtäjiä Oittaan laduilla 6. tammikuuta 2022.

Uutinen päivittyy.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan