Ennuste: Asuntokauppa rauhoittuu ja vuokrat nousevat, hintojen arvioidaan nousevan rajusti etenkin Helsingin Kalasatamassa ja Kyläsaaressa

Handelsbanken ja Huoneistokeskus arvioivat asuntokaupan palaavan rauhallisempaan aikaan. Helsingissä Kalasatama–Kyläsaari- ja Sörnäinen–Harju–Kallio-alueilla kauppamäärät moninkertaistuivat viime vuoden alkuun nähden, Huoneistokeskus kertoi.

Näkymä Suvilahteen Kalasataman Majakka-kerrostalon 27. kerroksesta 17.3.2022.

17.3. 16:30

Asuntomarkkinoiden aktiviteetti vaimenee tänä vuonna, arvioi Handelsbanken torstaina julkistetussa asuntomarkkinakatsauksessaan.

Pankin arvion mukaan sota Ukrainassa nopeuttaa inflaatiota ja heikentää talouskasvua Suomessa.

Tämä näkyy myös asuntomarkkinoiden kehityksessä, kun epävarmuus hillitsee asunnonostajien aikomuksia.

Asuntovälittäjä Huoneistokeskus kertoi asuntomarkkinakatsauksessaan keskiviikkona, että helmikuussa vanhoja asuntoja myytiin Suomessa maanlaajuisesti 8,6 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Tammi–helmikuussa vanhoja asuntoja on yhteensä myyty noin 5,1 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna.

Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Marina Salenius arvioi tiedotteessa että vilkkaat asuntokauppavuodet ovat tasaantumassa ja asuntomarkkina on palaamassa koronaa edeltävälle tasolle.

Samalla pienten asuntojen kohdalla on nähty alueellista kasvua.

Helsingissä Kalasatama–Kyläsaari- ja Sörnäinen–Harju–Kallio-alueilla kauppamäärät moninkertaistuivat viime vuoden alkuun nähden, Huoneistokeskus kertoi.

Kalasatama-Kyläsaaressa neliöhinnat nousivat Huoneistokeskuksen mukaan peräti 24 prosenttia kuuden kuukauden liukuvalla keskiarvolla mitattuna.

Pienten asuntojen kauppamäärissä selvää nousua on ollut myös Kuopiossa ja Lahdessa.

Handelsbanken ennustaa asuntojen hintojen nousevan tänä vuonna kaksi prosenttia ja vuonna 2023 prosentin.

Vuokrien Handelsbanken ennustaa lähtevän nousuun

”Paluu normaaliin, rajoitustoimien purku ja asuntokaupan hetkellinen notkahdus lisäävät vuokra-asuntojen kysyntää. Samalla tämä kehitys tukee vuokrien nousua pandemian aiheuttaman suvantovaiheen jälkeen”, arvioi senioriekonomisti Janne Ronkanen.

Suomen talous kasvaa pankin arvion mukaan 2,0 prosenttia vuonna 2022 ja 1,5 prosenttia vuonna 2023.

Handelsbanken ennustaa inflaation kiihtyvän 4,5 prosenttiin Suomessa vuonna 2022. Ensi vuodelle pankki ennakoi 2,3 prosentin inflaatiovauhtia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita