Yara keskeyttää diesel­autoille keskeisen liuoksen tilaukset, uhkaavatko saatavuus­ongelmat jo kaupan kuljetuksia? ”Tietojeni mukaan tilanne on hallussa”, sanoo Keskon tuotanto­johtaja

Tällä hetkellä Adbluen hamstraaminen on aiheuttanut hetkellisen menekkipiikin, Keskon tuotantojohtaja sanoo. Isoa huolta aineen saatavuudesta ei hänen tietojensa mukaan kuitenkaan ole.

Keskon mukaan dieselautoissa käytettävän Adbluen saantiin liittyviä vaikeuksia ei ole ollut.

17.3. 16:22

Kaupan alan suuryritys Kesko ei ole huolissaan uusissa dieselautoissa käytettävän Adblue-urealiuoksen loppumisesta.

Adblue on urealiuos, jota käytetään vähentämään typen oksidipäästöjä nykyaikaisissa dieselmoottoreissa. Ilman Adblueta moottori ei toimi.

HS kertoi keskiviikkona, että Adblue-lisäaineen tuotanto Suomessa on vaarassa pysähtyä, sillä liuokseen tarvittavaa ureaa ei Venäjältä saada talouspakotteiden vuoksi.

”Tilanne on sellainen tällä hetkellä, että sodan takia ureasta on tullut pula. Näköpiirissä ei ole, että se ihan heti ratkeaisi”, sanoi Suomen suurimman Adblue-valmistajan Arom-Dekorin toimitusjohtaja Jari Makkonen HS:n uutisessa.

Lue lisää: Urean tuonnin tyssääminen Venäjältä uhkaa pysäyttää Suomen dieselautot, autojen vaatimasta liuoksesta on jo paikoin huutava pula: ”Olemme joutuneet myymään ei-oota”

Myös Yaran mukaan sota on aiheuttanut Adblue-tuotteiden saatavuushaasteita myös Suomessa.

Tästä syystä yhtiö keskeyttää Adblue-tilausten vastaanoton tilapäisesti. Yaran mukaan jo tehdyt tilaukset käsitellään saapumisjärjestyksessä ja toimituksissa on normaalia pidemmät toimitusajat.

”Priorisoimme julkisia jakeluasemia ja ammattiliikenteen D-asemia, joiden Adblue-saatavuus pyritään turvaamaan”, yhtiö kirjoittaa tiedotteessaan.

Yaran liiketoimintajohtaja Juha Sarlund rauhoitteli suomalaisia myös sanomalla, että yhtiö pystyy tarvittaessa paikkaamaan tuotannon esimerkiksi tuomalla liuosta tehtailtaan Ruotsissa tai Keski-Euroopassa.

Uhkaako tilanne jo Suomen päivittäistavarakaupan kuljetuksia?

Keskon päivittäistavarakaupan kotimaan kuljetuksista vastaava tuotantojohtaja Jarmo Nikupeteri sanoo, että isoa huolta ei pitäisi olla.

”Tieto joka minulla on, on että varsinkin toisen kotimaisen valmistajan osalta saatavuutta pitäisi olla”, Nikupeteri sanoo.

Hän sanoo, että tällä hetkellä aineen paikalliset loppumiset johtuvat hetkellisestä menekkipiikistä.

Hänen mukaan tilanne ei ole tällä hetkellä näkynyt mitenkään vaikeuksina.

”Tilanteethan ovat muuttuneet nopeasti, mutta tämän hetken tietojeni mukaan tilanne on hallussa ja saatavuutta on olemassa”, Nikupeteri toteaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan