Huoltovarmuuskeskus turvautuu poikkeuskeinoon: Vapauttaa varastoista kevätviljojen ja rypsin siemeniä riittävän tarjonnan takaamiseksi

Edellisen kerran Huoltovarmuuskeskus on joutunut vapauttamaan siemenvarastoja vuonna 2018.

Edellisen kerran hallitus on päättänyt avata siementen varmuusvarastot keväällä 2018.

17.3. 16:05 | Päivitetty 17.3. 18:40

Viime kasvukauden poikkeukselliset sääolosuhteet ja huono satotaso ovat johtaneet siihen, että kevätviljan ja rypsin kylvösiemenistä on pulaa.

Hallitus on päättänyt ottaa käyttöön näiden siementen varmuusvarastot kevään kylvöjen varmistamiseksi.

Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) varmuusvarastoista vapautetaan markkinoille kevätviljojen eli ohran, kauran ja kevätvehnän kylvösiementä yhteensä enintään 15 000 tonnia ja rypsin kylvösiementä enintään 50 tonnia.

Keskuksen tulee varmistaa, että varastojen käyttöönotto tapahtuu kilpailuneutraalisti, markkinahäiriöitä aiheuttamatta.

Vuonna 2021 Suomen viljasadon taso oli 2,6 miljardia kiloa, kun normaalivuosina se on 3,5–4 miljardia kiloa.

Hankalan kasvukauden vaikutukset näkyvät myös tilan omien siementen määrässä, joita käytetään seuraavan kylvökauden varmistamiseksi.

Huoltovarmuuskeskus lähetti joulukuussa osana kylvösiementilanteen seurantaa siemenalan toimijoille lausuntopyynnön varmuusvarastojen käyttöönottotarpeesta. Kaikissa lausunnoissa varastojen avaamista pidettiin tarpeellisena ja välttämättömänä toimenpiteenä.

Kylvösiemen on välttämätön tuotantopanos, ja se perustuu lähes kokonaan kotimaiseen tuotantoon, kaupallisiin varastoihin ja viime kädessä varmuusvarastoihin. Suomessa viljeltyjen lajikkeiden kylvösiementä ei ole juurikaan ulkomailta saatavissa.

Edellisen kerran valtioneuvosto päätti kylvösiemenen varmuusvarastojen käytöstä keväällä 2018. Silloin syynä oli kasvukauden 2017 sääolosuhteet, jotka heikensivät merkittävästi sertifioidun siemenen sekä tilan oman siemenen laatua ja määrää.

Varastoista otetut määrät kylvösiementä on palautettava varastoihin viipymättä sen jälkeen, kun tuotantomahdollisuudet sen sallivat.

Keskuksen arvion mukaan varastojen ennalleen palauttaminen kestää markkinoista ja tuotanto-oloista riippuen 1–3 vuotta.

Lue lisää: Sota synnytti ruokakriisin, ja se näkyy kohta Suomessakin. Suosikkiruoan tarjonta voi huveta.

Lue lisää: Ruoka on Putinin käsissä vahva ase, ja se uhkaa jo Suomen huolto­varmuutta

Oikaisu 17.3. kello 18.40: Jutussa kirjoitettiin aiemmin virheellisesti, että Suomen viljasadon taso olisi normaalivuosina 3,5–4 kiloa. Taso on normaalivuosina 3,5–4 miljardia kiloa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita