Neste on sidottu Venäjän öljyyn vuoden loppuun asti, mutta niin on moni muukin luopumisesta kertonut yhtiö

Venäläisen raakaöljyn hintaero Pohjanmeren brent-laatuun on revennyt jo lähes 30 dollariin tavanomaisesta parista dollarista.

Venäläinen säiliölaiva toi maaliskuun alussa raakaöljylastin Nesteen Porvoon-jalostamolle.

17.3. 19:49

Kotimainen suureksi osaksi valtion omistama öljynjalostaja Neste on jossain määrin sidottu venäläiseen raakaöljyyn tämän vuoden loppuun asti.

Nesteen öljytuotteiden johtaja Markku Korvenranta sanoi torstaina uutistoimisto Reutersille, että yhtiöllä on venäläisen raakaöljyn toimituksesta sopimuksia, joista viimeiset päättyvät vasta kuluvan vuoden lopussa.

”Emme ole ostaneet venäläistä raakaöljyä spot-markkinoilta sodan alun jälkeen, emmekä tee uusia toimitussopimuksia venäläisistä öljytuotteista tällä hetkellä”, Korvenranta sanoi Reutersin mukaan.

Neste jalostaa perinteisiä fossiilisia öljytuotteita Porvoon Kilpilahden-jalostamollaan. Tähän asti noin kaksi kolmasosaa sen jalostamasta raakaöljystä on tullut Venäjältä. Viime vuonna venäläistä raakaöljyä tuotiin Suomeen noin 1,7 miljardilla eurolla.

Nesteen liiketoiminnan painopiste on ollut kuitenkin jo vuosia uusiutuvien polttoaineiden jalostamisessa esimerkiksi jäterasvoista ja öljykasveista. Yhtiön tuloksesta enää pieni osa tulee fossiilisista öljytuotteista.

Nesteen markkina-arvo on noin 27,6 miljardia euroa. Valtio omistaa yhtiöstä vähän yli 44 prosenttia.

Toisin kuin Yhdysvallat, Britannia, Kanada ja Australia, EU-maat eivät ole virallisin päätöksin rajoittaneet öljyn tuontia Venäjältä ainakaan toistaiseksi. Monet yhtiöt ovat kuitenkin vapaaehtoisesti lopettamassa venäläisen raakaöljyn käytön.

Esimerkiksi öljy-yhtiö Shell joutui pyytelemään anteeksi venäläisen öljyn ostamista maaliskuun alussa.

Lue lisää: Öljy-yhtiö Shell lopettaa venäläisen raaka­öljyn oston ja pyytää anteeksi viime viikkoista öljy­kauppaa

Kansainvälinen energiajärjestö IEA arvioi torstaina, että venäläisten öljytuotteiden kauppa voi vähentyä 2,5 miljoonalla barrelilla päivässä huhtikuun alkuun mennessä.

Virallista suunnitelmaa venäläisen öljyn käytön vähentämisestä odotetaan EU:ltakin toukokuun aikana.

Venäläisen öljyn epäsuosio on nostanut muiden öljylaatujen hintaa rajusti, vaikka korkeimmista hinnoista ehdittiin jo tulla alas. Venäläisen urals-laadun hintaero esimerkiksi Pohjanmeren brent-laatuun on kasvanut selvästi Venäjän hyökkäyksen jälkeen.

Yleensä hintaero on ollut 1–2 dollaria barrelilta. Sodan alun jälkeen hintaero on kuitenkin revennyt lähes 30 dollariin. Brent-öljyn hinta nousi torstaina lähes kahdeksan prosenttia lähelle 107 euroa barrelilta.

Jotkut ostajat ovat puolestaan hyödyntäneet alehintoja. Reutersin mukaan öljyvirtoja seuraava Petrologistics on havainnut, että Kiina on kasvattamassa öljyostoja Venäjältä.

Myös jotkut eurooppalaiset jalostamot ovat käytännössä sidottuja venäläiseen öljyyn, koska öljy tulee niille putkea pitkin. Venäläiset öljy-yhtiöt myös omistavat osuuksia muutamista eurooppalaisista jalostamoista.

Venäläisen öljyn käytöstä on luopumassa Nesteen lisäksi ainakin BP, joka on kertonut luopuvansa myös osuudestaan venäläisessä öljy-yhtiössä Rosneftissä.

Luopumisesta ovat kertoneet niin ikään esimerkiksi espanjalainen Cepsa, Italian Eni, Portugalin Galp ja ruotsalainen jalostaja Preem.

Useimmilla yhtiöillä luopuminen ei käy käden käänteessä, koska raaka-aineen ostoista on tehty pitkäaikaisia sopimuksia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan