Burger King painii Venäjällä erikoisen ongelman kanssa: Venäjän ketjuyrittäjä ei suostu sulkemaan ravintoloita

Burger Kingillä on Venäjällä 800 ravintolaa.

Burger Kingillä on Venäjällä noin 800 ravintolaa. Kuvassa Burger King Moskovassa.

18.3. 8:41 | Päivitetty 18.3. 9:18

Monet länsimaiset yritykset ovat vetäytyneet Venäjältä maan Ukrainassa aloittaman täysimittaisen sodan takia. Hampurilaisketju Burger King on sen sijaan törmännyt sanojensa mukaan erikoiseen ongelmaan – yhtiön Venäjän liiketoimintoja pyörittävä toimija ei suostu sulkemaan ravintoloita.

Burger Kingillä on Venäjällä 800 ravintolaa. Ne toimivat maailman toiseksi suurimman hampurilaisketjun brändin alla, mutta käytännössä ne ovat itsenäisiä toimijoita.

Yhtiön kansainvälinen johtaja David Shear kirjoitti ketjun työntekijöille, että ketju tarvitsisi asiassa Venäjän hallituksen yhteistyötä.

”Tiedämme, että käytännössä näin ei tule tapahtumaan lähiaikoina”, Shear kirjoitti uutistoimisto Reutersin mukaan.

Burger King ketju on perustettu vuonna 1954. Se on McDonald’sin jälkeen maailman toiseksi suurin hampurilaisravintolaketju.

Yhtiön mukaan sen ravintoloissa käy päivittäin 11 miljoonaa ihmistä.

”Keskeytimme kaiken yhtiön tuen Venäjän markkinoille, mukaan lukien liiketoiminta-, markkinointi- ja tuotantoketjutuen, ja emme hyväksy uusia investointeja ja laajennuksia”, Shear kirjoitti.

Burger Kingin emoyhtiö RBI operoi ketjun Venäjän-ravintoloita yhteisyrityksen kautta. RBI omistaa yrityksestä 15 prosenttia.

Yrityksessä on mukana myös muun muassa ukrainalainen investointirahasto sekä VTB Capital, Venäjän toiseksi suurimman rahoituslaitoksen VTB Bankin tytäryhtiö.

VTB Bank on yksi länsimaiden pakotteiden kohteeksi joutuneista pankeista.

Viime viikkoina muun muassa McDonald’s, Starbucks ja monet muut länsimaiset ketjut ovat ilmoittaneet vetäytyvänsä Venäjältä ainakin toistaiseksi. Lähtö ei ole sujunut ongelmitta, sillä The Wall Street Journalin mukaan venäläisviranomaiset ovat uhkailleet länsimaisten yritysten johtajia pidätyksillä ja varojen takavarikoimisella, jos yritykset vetäytyvät maasta.

WSJ:n mukaan uhkauksia on annettu muun muassa Coca Colalle ja McDonaldsille. Varoitukset on esitetty puheluissa, kirjeissä ja vierailuilla yrityksissä.

Venäjä suunnittelee myös ulkomaalaisten lentokoneiden kansallistamista. Presidentti Vladimir Putin on allekirjoittanut lain, jonka mukaan venäläisten lentoyhtiöiden ulkomailta vuokratut lentokoneet voidaan rekisteröidä venäläisiksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan