Yhdysvallat katkaisemassa normaalit kauppasuhteet Venäjän kanssa

Laki tarkoittaa käytännössä korkeampia tullimaksuja joillekin Venäjältä ja Valko-Venäjältä tuotaville tuotteille.

Yhdysvaltain edustajainhuone hyväksyi lain normaalien kauppasuhteiden katkaisemisesta Venäjän kanssa torstaina.

18.3. 10:11

Yhdysvalloissa edustajainhuone hyväksyi torstaina normaalien kauppasuhteiden katkaisemisen Venäjän kanssa vastauksena Venäjän hyökkäykselle Ukrainaan.

Hyväksyntä tuli nopeasti sen jälkeen, kun presidentti Joe Biden ilmaisi tukensa laille viime viikolla.

Laki hyväksyttiin äänestyksessä selvin luvuin 424 vastaan 8. Hyväksyntä tapahtui nopeutetulla menettelyllä, joka vaati kahden kolmanneksen lainsäätäjistä tuen, kertoo amerikkalaismedia Bloomberg.

Lakia vastaan äänesti kahdeksan republikaanipuolueen edustajaa.

Laki siirtyy seuraavaksi senaatin käsittelyyn. Myös siellä normaalien kauppasuhteiden katkaisemiselle Venäjän kanssa on molempien puolueiden tuki.

Laki poistaa Venäjältä ja Valko-Venäjältä suosituimmuusehdon kaupassa Yhdysvaltojen kanssa.

Suosituimmuusehto on ulkomaankaupasta tehtävä maiden välinen sopimus. Siinä osapuolten pitää antaa sopimuksen osapuolille samat kauppaedut, mitä ne ovat antaneet kolmansille maille.

Käytännössä suosituimmuusehdon poistaminen tarkoittaa korkeampia tullimaksuja joillekin Venäjältä ja Valko-Venäjältä tuotaviin tuotteisiin.

Suosituimmuusehdon poistaminen on pääasiassa symbolinen teko, koska Yhdysvaltojen ja Venäjän välinen kauppa ei ole alunperinkään ollut erityisen suurta, Bloomberg toteaa.

Edustajainhuoneen hyväksymän lain mukaan Yhdysvallat myös vaatii Venäjän erottamista Maailman kauppajärjestö WTO:sta ja Valko-Venäjän jäsenyyshakemusprosessin pysäyttämistä.

WTO:lla ei kuitenkaan tällä hetkellä ole sääntöjä jäsenen erottamiseksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita