IEA vaatii etätöitä ja alhaisempia nopeusrajoituksia – Energia­järjestön mukaan kulutuksen leikkaaminen olisi hyvä keino iskeä Venäjää vastaan

IEA on laatinut kymmenen ehdotuksen listan tarpeellisista toimista öljyn kulutuksen leikkaamiseksi.

Polttoaineiden hintoja Tullinpuomin Shellillä Helsingissä tiistaiaamuna 8. maaliskuuta 2022.

18.3. 11:58 | Päivitetty 18.3. 13:42

Kansainvälinen energiajärjestö IEA vaatii hallituksilta välittömiä toimia öljyn kulutuksen leikkaamiseksi. Syynä on Venäjän hyökkäys Ukrainaan, mikä rajoittaa raakaöljyn tarjontaa.

Kulutusta leikkaamalla estettäisiin öljyn saatavuuskriisin syntymistä. Kulutuksen vähentäminen pienentäisi myös Venäjän saamia tuloja öljyn myynnistä.

IEA on laatinut kymmenen ehdotuksen listan tarpeellisista toimista. Niihin kuuluvat muun muassa etätöiden lisääminen sekä alhaisemmat nopeusrajoitukset.

Järjestö laskee, että ehdotetuilla toimilla öljyn kulutus laskisi kehittyneissä maissa 2,7 miljoonalla tynnyrillä päivässä.

Järjestön mukaan monet toimet ovat kansalaisten omissa käsissä. Kuluttajat voivat toimiin ryhtymällä säästää rahaa, samalla kun osoittavat solidaarisuutta Ukrainalle, tiedotteessa sanotaan.

Ehdotetut toimet koskevat enimmäkseen liikennettä, sillä siellä öljynkulutus on suurinta. Toimet nojaavat paljolti kuluttajien käyttäytymisen muutoksiin, joita voidaan tukea hallitusten päätöksillä.

Nopeusrajoituksien laskeminen kymmenellä kilometrillä tunnissa on ensimmäinen ehdotus öljynkulutuksen vähentämiseksi.

Etätöitä suositellaan tehtäväksi kolmena päivänä viikossa. Suurissa kaupungeissa sunnuntait pyhitettäisiin autottomiksi.

Neljännessä kohdassa suositellaan julkisen liikenteen maksujen alentamista sekä kävelyyn ja pyöräilyyn kannustamista.

Kulkijoita kehotetaan järjestämään kimppakyytejä. Suurissa kaupungeissa henkilöautojen pääsyä teille voisi vuorotella.

Logistiikkapuolella tulisi kiinnittää huomiota kuljetuskapasiteetin entistä tehokkaampaan käyttöön. Sähköautoihin siirtymistä tulisi vauhdittaa.

Lopuksi energiajärjestö kehottaa välttämään työmatkailua ja käyttämään kulkemiseen junia lentokoneiden sijaan aina kun se on mahdollista.

Energiajärjestö suosittelee, että hallitukset ja kansalaiset siirtyvät näistä lyhyen aikavälin toimista pidemmän aikavälin toimiin, joiden tarkoituksena on vähentää öljynkulutusta hallitusti hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamiseksi.

”Kaikkien Euroopan maiden on päästävä eroon riippuvuudestaan fossiilienergiasta, erityisesti Venäjän fossiilienergiasta niin pian kuin mahdollista”, Ranskan ekologisen siirtymän ministeri Barbara Pompili sanoo järjestön tiedotteessa.

”Se on välttämätöntä, sekä ilmaston että energiariippumattomuutemme takia.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita