Finnwatch: Outokumpu parantanut selvästi ihmis­oikeuksien huomioimista, mutta toiminta voisi olla vielä avoimempaa

Finnwatch paljasti vuosi sitten ongelmia Outokummun alihankkijan toiminnassa Brasiliassa. Yhtiö löysi omissa tarkastuksissaan alkuperäiskansojen oikeuksiin liittyviä ongelmia myös Guatemalassa.

Yksi Outokummun alihankkijan Valen kaivosalueista Paran osavaltiossa Brasiliassa kuvattuna vuonna 2013.

18.3. 15:47

Yritystoiminnan vastuullisuutta valvova kansalaisjärjestö Finnwatch kiittää teräsyhtiö Outokumpua huomattavista parannuksista toimintansa vastuullisuudessa.

Finnwatch julkaisi runsas vuosi sitten raportin, joka paljasti ongelmia yrityksen hankintaketjussa Brasiliassa. Raportin julkaisun jälkeen Outokumpu käynnisti toimintansa ihmisoikeusriskien järjestelmällisen arvioinnin ja sitoutui YK:n ihmisoikeuksia ja yritystoimintaa koskeviin ohjaaviin periaatteisiin.

Outokummun edustajat ovat muun muassa käyneet henkilökohtaisesti paikan päällä selvittämässä alihankkijoidensa toimintaa alkuperäis­kansojen alueilla Brasiliassa ja Guatemalassa.

Finnwatch kertoi viime vuoden helmikuussa, että Outokummulle ferronikkeliä toimittava Brasilian suurin kaivosyhtiö Vale tuottaa nikkeliä Amazonin alueen alkuperäiskansan alueen vieressä ja kaivos on saastuttanut asukkaille tärkeän joen.

Valen omistama Onça Puman kaivos sijaitsee Parán osavaltiossa xikrin-nimisen alkuperäis­kansan maa-alueen vieressä. Kaivoksen lähellä virtaa joki, jonka varrella sijaitsee xikrinien suurin kylä ja jonka vettä väestö käyttää päivittäin.

Onca Puman kaivoksen lähialueen saastumista tutkinut Paran yliopisto pitää Finnwatchin mukaan kiistattomana, että kaivoksen lähellä virtaavan Cateté-joen saastuminen johtuu kaivoksen toiminnasta. Kaivosalueelta löydettiin tutkimuksen aikana useita putkia, joiden kautta jätevesiä oli salaa johdettu jokeen.

Outokumpu ei itse kertonut alihankkijoitaan, mutta Finnwatch sai selvitettyä, että yhtiö oli ostanut raportin kirjoittamiseen mennessä yli 30 000 tonnia ferronikkeliä Valelta vuodesta 2016 alkaen.

Vale kuului Finnwatchin mukaan muun muassa Norjan öljyrahaston mustalle listalle eli yhtiöihin, joihin rahasto ei tee sijoituksia. Yhtiöllä on ollut aiemminkin ongelmia ihmisoikeuksien noudattamisessa.

Finnwatchin mukaan Vale ja xikrinit aloittivat viime vuonna sovittelun, joka piti saada päätökseen vuoden loppuun mennessä. Sovittelu on kuitenkin yhä kesken. Yhtiö kiistää joen pilaamiseen, mutta on luvannut rahallista tukea xikrineille.

Viime vuonna Vale ilmoitti luopuvansa uusista malminetsintä- ja kaivoshakemuksistaan xikrinien ja kayapójen alueella tunnustaen samalla, että alkuperäiskansoilta tulee saada vapaa, tietoon perustuva ennakkosuostumus, mikäli alueita alettaisiin hyödyntää.

Outokummun edustajia kävi viime vuonna paikan päällä selvittämässä asioita ja tapaamassa osapuolia.

Omissa selvityksissään Outokumpu löysi ongelmia toisenkin alihankkijansa toiminnassa. Kyseessä on sveitsiläinen Solway-niminen yritys, jonka kaivostoiminnot sijaitsevat Guatemalan Izabalin departementissa.

Outokumpu kertoo verkkosivuillaan keskeyttäneensä ostot kaivoksesta, matkustaneensa paikan päälle selvittämään tilannetta sekä käynnistämään dialogin paikallisyhteisöjen kanssa.

Ihmisoikeusriskien arvioinnissa Outokumpu kertoo nostaneensa merkittävimmiksi riskeikseen alihankkijoidensa valvonnan ja alihankintaketjuihin liittyvän ihmiskaupan, logistiikkaketjun työntekijöiden työolot, yhtiön houkuttelevuuden naisille ja vähemmistöille sekä ilmastonmuutoksen.

Finnwatch toivoo, että Outokumpu avaisi vielä avoimemmin toimitusketjuaan, jotta ulkopuolisetkin pystyisivät arvioimaan toiminnan kestävyyttä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita