Rotenbergien oligarkki­perheen asioita Suomessa hoitanut Auvo Niiniketo jättää Långvikin kylpylä­yhtiön

Venäläisen oligarkin Boris Rotenbergin pitkäaikainen suomalainen yhteistyökumppani kertoo luopuvansa hallituspaikastaan ja omistuksestaan kylpyläyhtiössä.

Långvikin kokous- ja kylpylähotelli sijaitsee Kirkkonummella meren rannalla.

18.3. 18:57 | Päivitetty 18.3. 19:47

Liikemies Auvo Niiniketo kertoo Helsingin Sanomille luopuvansa hallituspaikastaan ja omistuksestaan kirkkonummelaisen Långvikin kylpylän taustayhtiössä Ryokan oy:ssä.

Vuonna 2010 avautuneen kylpylähotellin perusti Rotenbergien oligarkkiperhe, jonka asioita Niiniketo on pitkään hoitanut Suomessa.

Niiniketo ilmoitti irtautumisestaan Ryokanin hallitukselle perjantaina. Niiniketo perustelee päätöstä sillä, että viimeaikainen kielteinen julkisuus on vaikeuttanut kylpylähotellin henkilökunnan työtä ja yhtiön toimintaa.

”Toivon, että tämä selkeyttää tilannetta. Olisin yhtiölle riippa, vaikka minulla ei ole enää mitään tekemistä Rotenbergien kanssa”, Niiniketo sanoo HS:lle.

Hän sanoo toimineensa yhtiössä täysin viranomaisten antamien ohjeiden mukaisesti.

Venäläisten oligarkkien liiketoimet ovat nousseet otsikoihin Venäjän hyökättyä helmikuun lopulla Ukrainaan.

Helsingin Sanomat uutisoi Ryokanin saaneen ulkoministeriöltä apua vuonna 2015, kun yhtiö halusi todistaa eri tahoille, että siteet Yhdysvaltain pakotelistaamiin Rotenbergeihin oli katkottu.

Ulkoministeriö kommentoi HS:lle, ettei sen velvollisuuksiin kuulunut selvittää uusien omistajien ja Yhdysvaltain pakotelistalle joutuneiden Rotenbergien tosiasiallisia yhteyksiä.

Niiniketo sanoo haluavansa nyt päätöksellä rauhoittaa kylpylähotellin ja henkilökunnan toimintaa. Niinikedon mukaan hänen osakkeensa siirtyvät nyt Ryokan-yhtiölle.

Niiniketo on Boris Rotenbergin pitkäaikainen ystävä jo 1990-luvun alusta. Miehet tutustuivat kamppailulajien parissa Pietarissa ja Helsingissä.

Niinikedolla ja Rotenbergilla on aiemmin ollut Suomessa yhteisiä liiketoimia, joista hän kertoo vähitellen irtautuneensa. Aiemmin Niiniketo on eronnut Boris Rotenbergin Riminex-yhtiön hallituksesta.

Niinikedon mukaan yhteydenpito Rotenbergeihin on viime vuosina jäänyt vähiin. Hän kertoo saaneensa Boris Rotenbergiltä viestin viimeksi tammikuussa. Tuolloin 65 vuotta täyttänyt Rotenberg lähetti judotreeneistään videon, jonka Niiniketo julkaisi omalla Twitter-tilillään kutsuen Rotenbergiä ystäväkseen.

Niiniketo kertoo tuomitsevansa Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan. Sama viesti toistuu Långvikin kylpylän verkkosivuilla.

”Ryokan oy tuomitsee hyökkäyksen Ukrainaan ja toivoo pikaista diplomaattista ratkaisua jännitteiden lieventämiseksi”, sivustolla tiedotetaan.

Auvo Niiniketo kertoo tuomitsevansa Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan. Kuvassa Niiniketo vuonna 2014.

Niiniketo omistaa kylpylän liiketoimintaa pyörittävästä Ryokanista lähes puolet. Toinen merkittävä Ryokanin omistaja on yrityskonsultti Martti Ahto.

Myös Ahdolla on pitkäaikaiset suhteet Rotenbergeihin.

Hän on Boris Rotenbergin pojan Roman Rotenbergin koulukaveri ja on pitkään toiminut Rotenbergien liikeasioiden parissa Suomessa.

Kirkkonummella sijaitsevassa Långvikin kylpylässä tehtiin vuosina 2014–2015 useita omistusjärjestelyjä.

Jouduttuaan Yhdysvaltain Krim-pakotelistalle veljekset Boris Rotenberg ja Arkadi Rotenberg myivät kylpylähotellin liiketoiminnan Roman Rotenbergille.

Seuraavana vuonna Yhdysvallat katsoi Roman Rotenbergin auttaneen isäänsä ja setäänsä kiertämään pakotteita. Myös hänet asetettiin pakotelistalle.

Tämän jälkeen kylpylän liiketoiminta myytiin yhden euron hinnalla Ryokanille. Kiinteistö jäi Rotenbergien yhtiön omistukseen.

HS kertoi 9. maaliskuuta, että Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) oli lakkauttanut Långvikin kiinteistön omistavan Rotenbergien yhtiön jo vuonna 2020, koska se ei ollut toimittanut tilinpäätöstietojaan PRH:lle.

Myös Kirkkonummen kunta on yrittänyt selvittää kylpyläkiinteistön omistusta Ukrainan sodan käynnistyttyä ja pakotteiden kiristyttyä. Kunta päätyi samaan johtopäätöksen kuin HS: yritys oli poistunut rekisteristä.

Vaikka pakotteet kylpylän omistanutta Roman Rotenbergia kohtaan määrättiin vuonna 2015 Yhdysvalloissa, ne vaikeuttivat hänen liiketoimiaan myös muualla.

Suomessakin pankit yleensä kieltäytyvät hoitamasta pakotteiden kohteena olevan henkilön tai yrityksen rahaliikennettä.

Ryokan otti maksettavakseen Långvikin kiinteistön ylläpidosta johtuvat kulut, jotka normaalisti kuuluvat kiinteistönomistajan maksettaviksi.

Toisaalta Ryokan ei maksanut Rotenbergeille vuokraa hotellikiinteistöstä välttääkseen rahaliikenteen sanktioiden piirissä olevan tahon kanssa. Uhkana olisi voinut olla Ryokanin joutuminen Yhdysvaltain pakotelistalle.

Varmistaakseen selustaansa Ryokan pyysi 2015 Suomen ulkoministeriötä laatimaan asiakirjan, jossa vakuutetaan, etteivät yhtiö, sen osakkaat tai edunsaajat kuulu pakotteiden piiriin.

Boris Rotenberg ja hänen poikansa Roman Rotenberg ovat sekä Venäjän että Suomen kansalaisia. Perhe asui 1990-luvulla Suomessa.

Rotenbergien liiketoimet Venäjällä lähtivät nousukiitoon sen jälkeen, kun Vladimir Putinista tuli presidentti vuonna 2000. Nykyisin heillä on miljardiomaisuus.

Boris ja Arkadi Rotenberg ovat Putinin lapsuudenystäviä judopiireistä.

Pakotteita määrättiin Putinin lähipiirin liikemiehille Venäjän vallattua Krimin vuonna 2014. Pakotteita laajennettiin, kun Venäjä hyökkäsi helmikuussa Ukrainaan.

Boris, Arkadi ja Roman Rotenberg sekä muita perheenjäseniä on Yhdysvaltain ja Britannian pakotelistalla. Arkadi Rotenbergiin kohdistuu myös EU:n pakotteita.

Lue lisää: Oligarkkien kylpylä­yhtiöt katosivat – Venäjä-pakotteet saivat Kirkko­nummen kunnan tutkimaan Långvikin omistuksia

Lue lisää: Ulko­ministeriö myöntää auttaneensa oligarkkien perustamaa Långvikin kylpylää pakote­ongelmissa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita