Suomen yleisin asunto­lainojen viitekorko nousee nyt nopeasti kohti nolla­rajaa

Useimpiin asuntolainan maksajiin korkojen nousu iskee vasta kun korot nousevat yli nollan. Markkinoilla korkojen ennakoidaan nousevan hyvin maltillisesti.

Useimmissa asuntolainasopimuksissa lukee, että viitekorko on vähintään nolla. Korkojen nousu korottaa lainakuluja siis vasta silloin, kun euriborit nousevat yli nollan.

20.3. 17:15 | Päivitetty 21.3. 15:47

Inflaation kiihtyminen ja odotukset rahapolitiikan kiristymisestä ovat saaneet euribor-korot selvään nousuun.

Lyhyimpien korkojen nousu on ollut vielä pientä, mutta suomalaisten yleisin asuntolainojen viitekorko eli pidemmälle katsova 12 kuukauden euribor on noussut helmikuun alun -0,4 prosentin lukemista jo -0,2 prosenttiin.

Nousuvauhti kiihtyi jälleen kaksi viikkoa sitten, kun ennakkotiedot kertoivat, että euroalueen inflaatio oli kiihtynyt helmikuussa jo 5,8 prosenttiin.

Venäjän hyökkäyksen odotetaan kiihdyttävän inflaatiota vielä entisestään, koska Venäjälle asetetut talouspakotteet ja vastapakotteet ovat nostaneet energian ja monien raaka-aineiden hintoja jyrkästi.

Kahden viime viikon nousuvauhdilla vuoden euribor puhkaisee nollarajan parin viikon kuluttua.

Euribor-korot seurailevat odotuksia Euroopan keskuspankin (EKP) rahapoliittisista liikkeistä. Odotus ohjauskorkojen noususta vaikuttaa suoraan euriboreihin, koska pankkien on siirrettävä keskuspankin vaatima korko omille asiakkailleen.

EKP:n tavoitteena on pitää hintakehitys vakaana, eli noin kahdessa prosentissa keskipitkällä aikavälillä. Lyhytaikaiseen inflaation kiihtymiseen keskuspankin ei siis tarvitse reagoida, mutta näin rajuihin inflaatiolukuihin sen on puututtava kiristämällä rahapolitiikkaa.

Rahapolitiikka on ollut viime vuodet erittäin elvyttävää, koska korot olivat jo ennen koronavirusepidemiaa negatiivisia. Epidemian iskettyä keskuspankki aloitti uuden suuren arvopaperien osto-ohjelman, jolla se tuki rahoitusmarkkinoita ja talouskasvua.

EKP ilmoitti runsas viikko sitten nopeuttavansa arvopaperien osto-ohjelman purkamista. Tämän arveltiin tarkoittavan, että ohjauskorkoja nostetaan ensimmäisen kerran jo syksyllä.

Pankki toimii näin, vaikka talousnäkymät ovat sodan ja energian kallistumisen takia synkistyneet. Korkealle karkaava inflaatio on monin tavoin haitallista taloudelle.

Kun keskuspankki nostaa ohjauskorkoa, rahan lainaamisesta tulee kalliimpaa, mikä ennen pitkää hidastaa kulutusta ja investointeja ja rauhoittaa hintojen nousua.

Lue lisää: Euroopan keskuspankki varoittaa talouskasvun merkittävästä hidastumisesta Venäjän hyökättyä Ukrainaan

Euribor-korot ovat olleet niin kauan, vuodesta 2015 asti negatiivisia, että moni lainanottaja on jo unohtanut negatiivisten korkojen olevan hyvin epänormaali ilmiö. Talouden logiikka perustuu yleensä ajatukselle, että se joka ottaa lainaa, maksaa siitä lainan antajalle eikä päin vastoin.

Euriborien nousu alkaa kurittaa useimpia asuntolainan ottajia vasta kun korot nousevat yli nollan. Kahden viime viikon nousuvauhdilla vuoden euribor puhkaisee nollarajan parin viikon kuluttua.

Useimpien asuntolainojen korot on sidottu euriboreihin niin, että kokonaiskorko muodostuu viitekorosta ja pankin kanssa sovitusta marginaalista. Jo vuosia sitten pankit lisäsivät uusiin lainasopimuksiin ehdon, että viitekorko on kuitenkin aina vähintään nollan.

Sodan kulkuun, hintojen ja talouden kehitykseen ja koko maailmanmenoon liittyy tällä hetkellä niin paljon epävarmuuksia, että korkojen kehityksen ennustaminen on vaikeaa.

Useimmat ennustajat arvioivat korkojen nousevan melko hitaasti. Elinkeinoelämän tutkimuslaitos (Etla) arvioi viime viikolla, että kolmen kuukauden euribor nousisi ensi vuonna 0,1 prosenttiin ja vuonna 2024 vain 0,6 prosentin tasolle.

Myös rahamarkkinoilla euriborien ennustetaan kehittyvän juuri tähän tahtiin.

Kannattaa silti varautua siihen, että korkomenot voivat nousta. Monilla asuntolaina-asiakkailla korkojen nousu pidentää automaattisesti laina-aikaa, ja kuukausittainen maksuerä pysyy samana, mutta siinäkin tulee jossain vaiheessa raja vastaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan