Sdp:n Antti Lindtman: Vantaa selvittää Fennovoiman ydinvoimala­hankkeesta irtautumista

Myös Turku on jättämässä Fennovoiman. Vaatimus kotimaisuusasteesta ei enää täyttyisi.

Työt jatkuvat Hanhikiven ydinvoimalatyömaalla Pyhäjoella, jonka keskustassa sijaitsee Fennovoiman toimisto.

20.3. 19:47 | Päivitetty 23.3. 17:10

Vantaa selvittää Fennovoiman ydinvoimalahankkeesta irtautumista. Vantaan kaupunginvaltuuston puheenjohtajan ja Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan yhteistyöstä on pakko irtautua, koska mikään taloudellinen yhteistyö Venäjän valtion kanssa ei ole nyt mahdollista.

”Venäjän aloittaman hyökkäyssodan jälkeen mielestäni mitkään taloudelliset yhteistyöprojektit [Vladimir] Putinin Venäjän kanssa eivät tule kyseeseen. Tämä koskee myös Hanhikivi-hanketta”, Lindtman sanoo.

Venäjän valtion ydinvoimayhtiö Rosatom omistaa Fennovoimasta 34 prosenttia ja toimii tytäryhtiönsä kautta Hanhikiven ydinvoimalan rakennuttajana. Työt ydinvoimalatyömaalla Pyhäjoella jatkuvat yhä.

Vantaan Energia omistaa noin viiden prosentin osuuden Voimaosakeyhtiö SF:stä, joka omistaa 66 prosenttia Fennovoimasta.

Vantaan Energian omistavat Vantaan ja Helsingin kaupungit. Helsinki omistaa Vantaan Energiasta 40 prosenttia, Vantaa loput.

”Kaupungeilla on osakassopimus, jonka mukaan Vantaa ei yksin voi määrätä yhtiön asioista. Tästä huolimatta olen pyytänyt kaupunginjohtajaa käynnistämään selvityksen yhtiön ja toisen osakkaan eli Helsingin kanssa, miten hankkeesta on mahdollista irtaantua”, Lindtman kertoo.

Lindtman kannustaa kaikkia kotimaisia Fennovoiman omistajia pohtimaan nyt irtautumista.

”Pitäisin järkevänä, että kaikki suomalaisosakkaat kävisivät tämän pohdinnan yhdessä läpi, koska Venäjän aloittaman hyökkäyssodan vuoksi pidän selvänä, että kyseistä ydinvoimalaa ei tulla rakentamaan”, Lindtman sanoo.

Fennovoiman aikoo jättää myös Turku. Irtautumisesta kertoi Ville Tavio (ps), joka on varapuheenjohtajana Turun kaupungin omistamien yhtiöiden omistajaohjauksesta päättävässä konsernijaostossa.

Vantaan ja Turun irtautumisaikeista kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Turun kaupungin omistama Turku Energia omistaa omistaa Voimaosakeyhtiö SF:stä runsaan kahden prosentin osuuden.

Vantaan ja Turun irrottautumispäätös voisi tarkoittaa Fennovoiman omistajapohjan hajoamista. Eduskunta on asettanut hankkeelle 60 prosentin kotimaisuusastevaatimuksen, eikä se enää täyttyisi.

Voimaosakeyhtiö SF:n omistajajoukko koostuu lukuisista suomalaisista yrityksistä sekä suuremmista ja pienemmistä kunnallisista energia-alan toimijoista.

Suurin kotimainen omistaja on Outokumpu runsaan 14 prosentin osuudellaan. Outokumpu laski Fennovoima-omistuksensa arvon nollaan jo aiemmin.

Yhtiön mukaan Fennovoima-omistuksen käypä arvo vuoden vaihteessa oli 0 euroa, käy ilmi Outokummun tilinpäätöksestä. Edellisvuoden lopussa käyväksi arvoksi arvioitiin 27 miljoonaa euroa.

Toiseksi suurin omistaja on useiden eteläsuomalaisten kuntien omistama Suomen Voima ja kolmanneksi suurin Fortum. Vantaan Energia on omistusosuudellaan neljänneksi suurin.

Fennovoiman ydinvoimalahankkeen jatkosta päättävät omistajat ja valtioneuvosto.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) on todennut, ettei esittelevänä ministerinä näe sitä näkymää, että voisi esitellä voimalan rakennusluvan valtioneuvostolle.

Lindtmanin mielestä on selvää, että Suomi tulee tarvitsemaan päästötöntä sähköntuotantoa aiempaa arvioitua enemmän, koska Suomen ja Euroopan on irrottauduttava Venäjän fossiilisesta energiasta.

”Nyt pitää etsiä ja löytää muita päästöttömiä sähköntuotantotapoja”, Lindtman sanoo.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän johtaja Kai Mykkänen puolestaan esitti Kauppalehdessä, että Suomen tulee hakea EU:n energiamurrosta tukevasta paketista rahoitusta Pyhäjoen ydinvoimalan toteuttamiseen länsimaisin voimin.

Venäjälle asetetut talouspakotteet eivät ainakaan vielä ole koskeneet ydinvoima-alaa.

Oikaisu 23.3. kello 17:09: Jutussa kirjoitettiin aluksi, että eduskunta on asettanut hankkeelle 66 prosentin kotimaisuusastevaatimuksen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita