Saksa on tehnyt sopimuksen Qatarin kanssa nesteytetyn maakaasun (LNG) toimituksesta Saksaan. Asiasta kertovat muun muassa uutistoimisto Reuters ja brittilehti The Guardian.
Kyseessä on pitkän aikavälin yhteistyö, painotti Saksan talousministeri, Vihreän puolueen Robert Habeck julistaessaan tiedon sopimuksesta vierailullaan Persianlahdella sijaitsevan Qatarin pääkaupungissa Dohassa.
”Solmimme lujasti pitkäaikaisen energiakumppanuuden – yhteistyön”, sanoi Habeck.
Sopimuksen tarkoitus on rajoittaa Saksan energiariippuvuutta Venäjästä. Euroopan Politicon mukaan Saksan kaasusta 55 prosenttia, hiilestä 52 prosenttia ja öljystä 34 prosenttia tuodaan Venäjältä.
Vuonna 2021 Saksa osti energiaa Venäjältä 40 miljardilla eurolla – enemmän kuin mikään muu EU-maa. Euroopan unioniin Venäjältä tuotavasta kaasusta kolmannes tuodaan Saksaan.
”Se on taloutta, taloutta, taloutta”, kuvaili Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi Saksan liittopäiville torstaina jatkuvaa energiantuontia Venäjältä, joka rahoittaa Venäjän sotakoneistoa.
Zelenskyi kritisoi Saksaa siitä, ettei se ole suostunut näkemään energiahankkeissaan Venäjän kanssa geopoliittista merkitystä puhtaan taloudellisen sijasta.
Liittokansleri Olaf Scholz ilmoitti helmikuussa vain päiviä ennen kuin Venäjä aloitti suurhyökkäyksen Ukrainaan, että Nord Stream 2 -kaasuputkihanke, joka olisi kaksinkertaistanut kaasuntuonnin Venäjältä Saksaan, keskeytetään. Saksan entisen liittokanslerin Gerhard Schröderin masinoima Nord Stream 1 on kuitenkin yhä käytössä, ja pumppaa Saksaan venäläistä kaasua entiseen malliin.
Saksan kansa olisi valmis tekemään uhrauksia ja maksamaan kaasustaan enemmän, mikäli se auttaisi Venäjän hyökkäyksen pysäyttämisessä, kertovat The Guardianin mukaan maassa tehdyt gallup-kyselyt.
Myös Venäjä on uhkaillut Saksaa Nord Stream 1 -putken sulkemisella.
Pitkän aikavälin sopimus Qatarin kanssa ei kuitenkaan lopeta energiantuontia Venäjältä välittömästi. Saksassa ei toistaiseksi ole ainuttakaan LNG-terminaalia. Rakennusluvan saaneet Brunsbüttelin ja Wilhelmshavenin terminaalit valmistuvat arvioiden mukaan kolmen vuoden kuluttua.
Ministeri Habeck myönsi Dohassa, että Saksan sitominen Venäjän energiaan oli virhe, mutta torjui ehdotuksen siitä, että Saksan ydinvoiman alasajoa ei toteutettaisi aikataulussa vielä tämän vuoden aikana.