Suomi on Nokian Renkaiden suurin yksittäinen omistaja, eikä yhtiölle ole valtion mukaan tarjolla hyviä vaihtoehtoja – ”Emme enää investoi Venäjän tuotantoon”, sanoo yhtiö itse

Rengasyhtiö Nokian Renkaat on joutunut julkisen närän kohteeksi, kun se ilmoitti jatkavansa toimintaansa Venäjällä. Solidium kertoo ohjaavansa yhtiöitään vähentämään Venäjä-riippuvuutta.

Rengasyhtiö Nokian Renkaat on lähtenyt reippaaseen laskuun Helsingin pörssissä tällä viikolla.

22.3. 10:26 | Päivitetty 22.3. 10:48

Rengasyhtiö Nokian Renkaat on joutunut kritiikin kohteeksi ilmoitettuaan jatkavansa toimintaansa Venäjällä tavalliseen tapaan. Nokian Renkaiden tuottamista henkilöauton renkaista peräti 80 prosenttia on tuotettu Venäjällä.

Sosiaalisessa mediassa ihmiset ovat ihmetelleet päätöstä ja jopa ilmoittaneet ostavansa renkaansa muualta. Ylen soittokierros pirkanmaalaisiin rengasliikkeisiin kertoo, että asiakkaat ovat kyselleet renkaiden alkuperästä.

Nokian Renkaiden suurin osakkeenomistaja on Suomen valtion Solidium 9,40 prosentin osuudella. Seuraavaksi suurimpia omistajia ovat työeläkeyhtiöt.

Solidiumin toimitusjohtaja Antti Mäkinen toteaa ymmärtävänsä kuluttajien reaktion. Venäjältä vetäytymistä ei kuitenkaan ole tehty helpoksi.

”Tilanne ei ole niin yksinkertainen, että töpselin voi vetää irti seinästä. Juridisten seuraamusten riskit paikallisjohdolle ovat isot. Sekään ei ole kenenkään intressissä, että tehdas päätyy toisiin käsiin”, Mäkinen sanoo.

Mäkinen korostaa, että Solidium tuomitsee Venäjän aloittaman sodan jyrkästi ja pitää EU:n asettamia pakotteita hyvinä, sekä edellyttää yhtiöiltään niiden noudattamista.

Nokian Renkaiden osake sukelsi rajusti maanantaina. Pudotuksen taustalla saattaa olla HS:n uutisoima näkemys siitä, että yhtiö pyrkisi hyötymään kilpailijoiden vetäytymisestä Venäjältä.

Väitteet yhtiön pyrkimyksestä hyötyä sodasta ja kilpailijoidensa vetäytymisestä perustuvat tulkintoihin siitä, mitä yhtiö sanoi analyytikoille viime torstaina järjestetyssä sijoittajapuhelussa. Siihen osallistui toimitus­johtaja Jukka Moision lisäksi talous- ja rahoitusjohtaja Teemu Kangas-Kärki.

Moisio kiisti maanantaina HS:lle, että yhtiö pyrkisi hyötymään sodasta tai kilpailijoidensa vetäytymisestä Venäjältä.

”Emme ole sanoneet hyötyvämme markkinaosuuden kasvusta emmekä ole sanoneet, että hyötyisimme sodan kustannuksella. Se on ihan järjetön väite”, Moisio sanoi.

”Nokian Renkaat tuomitsee kaikin tavoin sodan ja olemme rauhan puolella. Meillä on yhtiöön kokoon nähden valtava tehdas Pietarissa ja meidän on pohdittava huolellisesti, miten sen kanssa toimitaan, jotta se ei joudu vääriin käsiin.”

Lue lisää: Nokian Renkaiden toimitus­johtaja: ”Jos vetäytyisimme nyt kokonaan Venäjältä, toden­näköisesti tehtaan ottaisi taho, joka ei olisi toivottava”

Tiistaiaamuna yhtiö lähetti tiedotteen, jossa se toisti pitkälti Moision HS:n haastattelussa kertomat asiat.

”Jatkamalla Venäjän henkilöautonrenkaiden tuotantoa Venäjällä haluamme varmistaa, että tehdasta operoi ja kontrolloi myös jatkossa Nokian Renkaat. Emme enää investoi Venäjän tuotantoon”, yhtiö kirjoitti tiedotteessaan.

”Emme spekuloi sillä, miten tilanne tulee kehittymään. Julkistamme kaikki Nokian Renkaisiin liittyvät materiaaliset vaikutukset pörssiyhtiöltä vaadittavalla tavalla. Jatkamme tilanteen jatkuvaa arvioimista, ja olemme valmiita reagoimaan tarvittaessa nopeasti.”

Solidiumin intressissä on vähentää omistamiensa yhtiöiden riippuvuutta Venäjästä joko vähentämällä tai pyrkimällä kokonaan eroon toiminnasta maassa. Solidium omistaa 12:ta yhtiötä, ja Mäkinen sanoo Solidiumin keskustelevan päivittäin yhtiöiden kanssa Venäjä-riskeistä.

”Lähtökohtaisesti odotamme, että yhtiöt tekevät kokonaisarvion tilanteesta ja vähentävät toimintaansa tai keskeyttävät toimintansa kokonaan, jos se on mahdollista”, Mäkinen sanoo.

Venäjällä toimiminen on Mäkisen mukaan ilmeinen mainehaitta Nokian Renkaille.

”Nokian Renkailla on iso Venäjä-riski, joka on valitettavasti realisoitunut. Siellä ei taida kovin hyviä vaihtoehtoja olla tällä hetkellä tarjolla.”

Nokian Renkaiden osake putosi jyrkästi Venäjän aloitettua hyökkäyksensä Ukrainaan torstaina 24. helmikuuta. Maanantain kurssipudotusta edelsi kuitenkin viikko, jolloin yhtiö oli kuronut aiempaa pudotusta umpeen. Tiistaina yhtiön osake avasi selvään nousuun.

”Yhtiön kurssi on ollut aikamoista vuoristorataa. Sijoittajat luultavasti arvioivat riskiä, jos tehdas menetettäisiin, että miltä yhtiö näyttäisi sen jälkeen”, Mäkinen sanoo.

Jos Nokian Renkaat luopuu Venäjän-toiminnoistaan, menettäisi se arviolta puolet liikevaihdostaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita