Moskovan pörssin osake­kauppa saattaa vihdoin aueta, asian­tuntija povaa avauksesta rajua – ”pörssi voi kääntyä jopa nousuun”

Moskovan pörssissä on käyty tällä viikolla kauppaa valtionlainoilla pitkän tauon jälkeen. Seuraavaksi jatkuu todennäköisesti osakekauppa.

Moskovan pörssi rakennus kaupungin keskustassa.

22.3. 16:42 | Päivitetty 22.3. 17:23

Moskovan pörssissä on käyty tällä viikolla kauppaa Venäjän valtionlainoilla ensimmäistä kertaa kolmeen viikkoon.

Kaupankäynti valtionlainoilla alkoi maanantaina rajoitetusti ja matalalla volyymilla, mutta Venäjän keskuspankki näytti onnistuvan tukiostoillaan rahoittavan myyntipaniikkia ja rajoituksillaan estävän pahimman sekasorron.

Venäjä on avannut vähitellen rahoitusmarkkinoitaan lännen asettamien pakotteiden asettamisen jälkeen, ja osakekaupan kaupankäynnin jatkuminen voi tapahtua tällä tai ensi viikolla, arvioi Nordean varallisuudenhoidon sijoitusstrategi Hertta Alava.

”Moskovan pörssi saattaa avata osakekaupan kohtalaisen nopeastikin. Toki kaupankäynnissä voi olla voimassa edelleen rajoituksia, mutta uskon, että velkakirjakaupan avaamisen jälkeen seuraa osakekauppa”, Alava sanoo.

Edellisen kerran Moskovan pörssissä käytiin kauppaa osakkeilla 25. helmikuuta eli päivä sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Silloin pörssin Moskovan pörssin ruplamääräinen Moex-indeksi nousi 20 prosenttia romahdettuaan edellisenä päivänä 33 prosenttia.

Sen jälkeen Venäjä on rajoittanut monin toimin pääomamarkkinoiden toimintaa. Esimerkiksi ulkomaalaiset eivät saa kotiuttaa varojaan Venäjältä.

Moskovan pörssissä voidaan ensimmäisenä kaupankäyntipäivänä pitkän tauon jälkeen nähdä osakkeiden erittäin suuria kurssivaihteluita.

”Voidaan olettaa, että kurssit lähtevät aluksi laskuun, koska sijoittajilla on patoutunutta myyntitarvetta. Pörssin avaus voi olla rajukin, mutta pörssi voi sen jälkeen rauhoittua ja kääntyä jopa nousuunkin”, Alava sanoo.

”Volatiliteettia ainakin tulee olemaan. Se on ainoa, mikä on varmaa.”

Moskovan pörssi on energia- ja raaka-ainepainotteinen. Liikevaihdolla mitattua pörssin suurimmat yhtiöt ovat kaasujätti Gazprom sekä öljy-yhtiöt Lukoil ja Rosneft.

Muita isoja venäläisiä pörssiyhtiöitä ovat muun muassa nikkelituottaja Nornickel, teräsvalmistaja Novolipetsk Steel ja kultatuottaja Polyus.

Venäläisyhtiöiden kursseja voi nostaa se, että öljyn ja muiden raaka-aineiden hinnat ovat kohonneet selvästi alkuvuoden aikana.

”Yhtiöiden kaikki tuotanto ei välttämättä mene tällä hetkellä kaupaksi, mutta raaka-aineiden hintakehitys on ollut hyvä ja ruplan heikentyminen tyypillisesti auttaa näitä yhtiöitä. Venäläisen sijoittajan näkökulmasta osakkeet voivat siksi olla ihan hyvä sijoitus”, Alava sanoo.

Venäläissijoittajat saattavat ostaa osakkeita myös suojautuakseen inflaatiolta. Maan vuosi-inflaatio kiihtyi helmikuussa 9,2 prosenttiin ja kuluttajahintojen nousun odotetaan kiihtyvän.

”Paikalliset sijoittajat saattavat siksi ajatella, että varoja on kannattavampaa pitää osakkeissa kuin talletustilillä.”

Venäjän viranomaiset olisivat todennäköisesti myös valmiita jonkinlaisiin tukiostoihin Moskovan pörssin rauhoittamiseksi.

Nordean Alava arvioi, että kansainväliset sijoittajat pysynevät pois Venäjän osakemarkkinoilta, mutta kysymysmerkkejä aiheuttavat rajoitukset varojen kotiutukselle.

”Jos kansainväliset sijoittajat eivät pysty kotiuttamaan valuuttaa, lähtevätkö he myymään osakkeitaan vai jäävätkö he odottamaan tilanteen normalisoitumista. Ei ole järkeä myydä osakkeita, jos rahoja ei saa kotiutettua”, Alava sanoo.

Venäjän suurimmista yhtiöistä muun muassa Gazprom, Lukoil ja suurpankki Sberbank ovat olleet rinnakkaislistattuna Moskovan lisäksi Lontoon pörssissä.

Lontoon pörssi keskeytti kaupankäynnin venäläisyhtiöiden osakkeilla maaliskuun alussa sen jälkeen, kun esimerkiksi Sberbankin osake oli romahtanut 99 prosenttia.

Kurssikehityksestä Lontoossa saadaan suuntaa Moskovan pörssin avautumiseen, mutta Lontoossa venäläisosakkeiden romahdusta on voinut jyrkentää pelko niiden poistumisesta Lontoon pörssistä.

Britanniassa on käyty keskustelua venäläisyhtiöistä, ja jotkut brittipoliitikot ovat vaatineet niiden vetämistä pois kokonaan Lontoon pörssistä.

”Moni ylireagoi ja halusi vaan päästä eroon osakkeista ennen kuin kaupankäynti siirtyy vain Moskovaan, josta ei saa kotiutettua varoja”, Alava sanoo.

Moskovan pörssin kaupankäynnistä päättää Venäjän keskuspankki. Keskuspankki on tiedottanut pörssin aukiolotilanteesta yksi tai muutama päivä kerrallaan sen jälkeen, kun kaupankäynti pysäytettiin.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan