Valtionhallinnon polttoaine­linjaus muuttui – Teboililla ei ole enää pakko tankata

Julkisessa hallinnossa tulee valtiovarainministeriön mukaan selvittää, miten Venäjän vastaiset pakotteet vaikuttavat hankintoihin.

Teboil-kylmäasema Maaningalla Pohjois-Savossa.

22.3. 13:33 | Päivitetty 22.3. 13:53

Valtiovarainministeriö on muuttanut päätöstään liikennepolttoaineiden yhteishankinnoista. Päätös merkitsee, että virastoilla ja laitoksilla ei ole enää velvoitetta tankata ensisijaisesti venäläistaustaisella Teboililla. Teboil kuuluu venäläiseen Lukoil Groupiin, joka on yksi maailman suurimmista yksityisistä öljy-yhtiöistä.

Virastot ja laitokset voivat jatkossa harkita itse, käyttävätkö ne polttoaineita koskevia Hanselin sopimuksia vai kilpailuttavatko ne hankinnat itse, jos kilpailutusrajat ylittyvät. Ennen päätöksen muuttamista viranomaisten tuli ensisijaisesti tankata Teboililla, joka on Hanselin polttoaineiden yhteishankintojen päätoimittaja.

Valtiovarainministeriön osastopäällikön Juha Sarkion mukaan taustalla on polttoaineiden hintojen voimakas vaihtelu tällä hetkellä. Nyt on tarvetta myös asettaa toimittamiseen erilaisia turvallisuusedellytyksiä, hän kertoi.

”Nämä sopimukset on laadittu eri aikaa varten”, Sarkio totesi STT:lle.

Kyseessä ei ole poliittinen päätös tai vastalause Venäjän hyökkäykselle Ukrainaan.

”Tämä liittyy globaaliin energiatilanteeseen, joka tietysti on seurausta Ukrainan sodasta. Päätös tuo enemmän tilaa ja mahdollisuuksia viranomaisille sopeuttaa omaa polttoainetarvettaan”, Sarkio sanoi.

Valtiovarainministeriö opastaa lisäksi virastoja ja laitoksia selvittämään, miten Venäjän vastaiset pakotteet vaikuttavat niiden nykyisissä ja tulevissa hankinnoissa.

Ministeriö suosittelee, että virastojen ja laitosten tuleviin tarjouspyyntöihin lisätään toimittajan vakuutus siitä, etteivät pakotteet koske sitä tai sen omistajia. Julkisten hankintojen yleisiä sopimusehtoja muutetaan niin, että hankintasopimus voidaan jatkossa irtisanoa heti, jos yritykseen kohdistuu pakote.

Hansel hoitaa julkisia hankintoja keskitetysti ja kilpailuttaa vuosittain kymmeniä erilaisia tuotteita ja palveluja valtiolle ja kunnille. Sopimukset ovat yleensä parin vuoden mittaisia.