Ukrainan suurlähettiläs arvostelee poikkeuksellisen jyrkästi Nokian Renkaita: ”Katkaiskaa suhteenne Venäjään tai ukrainalaisten veri ja kyyneleet ovat käsissänne”

Ukrainan Suomen-suurlähettilään julkaisemassa kirjoituksessa arvostellaan poikkeuksellisen jyrkkäsanaisesti suomalaisen pörssiyhtiön toimintaa.

Ukrainan suurlähetystön julkaisemassa kirjoituksessa arvostellaan poikkeuksellisen jyrkästi Nokian Renkaiden toimintaa.

22.3. 15:54 | Päivitetty 22.3. 16:11

Ukrainan Suomen-suurlähettiläs on julkaissut poikkeuksellisen jyrkkäsanaisen kannanoton suomalaista pörssiyhtiötä Nokian Renkaita vastaan.

Suurlähettiläs arvostelee Nokian Renkaita siitä, ettei yhtiö ole ilmoittanut vetäytyvänsä Venäjältä. Moni muu länsimainen rengasvalmistaja on vetäytynyt 24. helmikuuta alkaneen sodan jälkeen Venäjältä.

”Kannustan Nokian Renkaita katkaisemaan kaikki liiketoiminnalliset siteensä Venäjän kanssa”, kirjoittaa Ukrainan Suomen-suurlähettiläs Olga Dibrova.

”Muussa tapauksessa venäläisten Ukrainassa tappamien veri ja venäläisten rikosten takia Ukrainassa kärsivien ihmisten kyyneleet ovat käsissänne.”

Dibrova listaa kirjoituksensa aluksi Venäjän toimia Ukrainassa.

”Venäjän armeija syyllistyy jatkuvasti sotarikoksiin Ukrainassa. Se pommittaa päiväkoteja, kouluja, sairaaloita, vesivarastoita ja asuntoja”, Dibrova kirjoittaa.

”Venäjän joukot eivät päästä siviileitä pois taistelualueilta, ja sen takia tavalliset ihmiset päätyvät ihmiskilviksi.”

RENGASYHTIÖ on joutunut arvostelun kohteeksi ilmoitettuaan jatkavansa toimintaansa Venäjällä. Nokian Renkaiden tuottamista henkilöauton renkaista peräti 80 prosenttia on tuotettu Venäjällä.

Sosiaalisessa mediassa ihmiset ovat ihmetelleet päätöstä ja jopa ilmoittaneet ostavansa renkaansa muualta.

Yhtiön toimitusjohtaja Jukka Moisio tuomitsi maanantaina HS:n haastattelussa Venäjän toimet.

”Nokian Renkaat tuomitsee kaikin tavoin sodan ja olemme rauhan puolella. Meillä on yhtiöön kokoon nähden valtava tehdas Pietarissa ja meidän on pohdittava huolellisesti, miten sen kanssa toimitaan, jotta se ei joudu vääriin käsiin”, Moisio sanoi HS:lle.

Yhtiö toisti viestin tiistaina lähettämässään tiedotteessa. Siinä yhtiö kertoi, että kaikki sen valmistamat raskaat renkaat suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa.

”Kuorma-auto- ja linja-autonrenkaat suunnitellaan Suomessa ja tuotetaan EU:n alueella. Emme ota vastaan raskaiden renkaiden tilauksia Venäjältä”, yhtiö kirjoitti tiedotteessa.

Yhtiö korosti tiedotteessaan, että jatkamalla tuotantoa Venäjällä se haluaa varmistaa, että Nokian Renkaat hallitsee ja kontrolloi myös jatkossa tehdastaan. Samalla yhtiö korosti, ettei se enää investoi Venäjän tuotantoon.

”Emme spekuloi sillä, miten tilanne tulee kehittymään. Julkistamme kaikki Nokian Renkaisiin liittyvät materiaaliset vaikutukset pörssiyhtiöltä vaadittavalla tavalla. Jatkamme tilanteen jatkuvaa arvioimista, ja olemme valmiita reagoimaan tarvittaessa nopeasti”, yhtiö kirjoittaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita