Suomalaiset eivät usko vihreän siirtymän parantavan elämän­laatua – Muut eurooppalaiset ovat optimistisempia

56 prosenttia suomalaisista arvelee, että ilmasto­poliittiset toimet heikentävät heidän elämän­laatuaan.

Eurooppalaiset ovat suomalaisia optimistisempia ilmastotoimien talousvaikutuksista. Kuva tuulivoimalatehtaasta Tanskan Århusista.

22.3. 17:18

Suurin osa suomalaisista ei usko vihreän siirtymän parantavan elämän­laatua, kertovat Euroopan investointipankin tiistaina julkaisemat ilmastotutkimuksen viimeisimmän kierroksen tulokset.

Tutkimuksen mukaan 56 prosenttia suomalaisista arvelee, että ilmastopoliittiset toimet heikentävät heidän elämänlaatuaan.

Nyt julkaistu ilmastotutkimuksen tuorein kierros on toteutettu syyskuussa.

Suomalaiset ovat suhtautumisessaan ilmastotoimien vaikutuksiin pessimistisempiä kuin eurooppalaiset yleisesti. Koko EU:ssa 61 prosenttia kansalaisista uskoo ilmastotoimien parantavan elämänlaatuaan.

Suomalaiset suhtautuvat tutkimuksen mukaan epäillen myös siihen, että vihreä siirtymä olisi talouskasvun lähde. Suomalaisista 54 prosenttia uskoo, että ilmastopoliittiset toimet hidastavat maan talouskasvua.

Sen sijaan koko EU:ssa 56 prosenttia uskoo, että vihreä siirtymä päinvastoin edistää talouskasvua.

Puolet suomalaisista uskoo, että ilmastonmuutoksen torjuntaan tähtäävät poliittiset toimet synnyttävät enemmän työpaikkoja kuin vähentävät olemassa olevia.

13 prosenttia pelkää mahdollisesti menettävänsä työpaikkansa, koska se ei ole sopusoinnussa ilmastonmuutoksen torjunnan kanssa – nuorissa aikuisissa eli 20–29-vuotiaissa osuus on 28 prosenttia.

Muualla huoli omasta työpaikasta on yleisempi. EU-kansalaisista 25 prosenttia pelkää menettävänsä työpaikkansa ilmastonmuutoksen torjunnan myötä, ja nuorten aikuisten kohdalla luku on peräti 44 prosenttia.

Ilmastonmuutos aiheuttaa osassa ihmisistä myös huolta oman kotipaikan asuinkelpoisuudesta tulevaisuudessa.

16 prosenttia suomalaisista odottaa joutuvansa muuttamaan tulevaisuudessa toiselle alueelle tai toiseen maahan ilmastonmuutoksen vuoksi. 20–29-vuotiaissa osuus on peräti 38 prosenttia.

Koko EU:ssa 29 prosenttia uskoo joutuvansa muuttamaan toiselle alueelle ilmastonmuutoksen takia.