Keskuskauppakamari: Yritys­päättäjistä 73,5 prosenttia kannattaa Nato-jäsenyyttä

Suurin osa yrityspäättäjistä kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä tuoreessa kyselyssä. Jäsenyyttä vastustaa 7,1 prosenttia ja 19,4 prosenttia ei osaa sanoa.

Yrityspäättäjillä on vahva kannatus Suomen Nato-jäsenyydelle.

23.3. 0:01

Suomalaisista yrityspäättäjistä 73,5 prosenttia haluaisi Suomen liittyvän puolustusliitto Naton jäseneksi, selviää kauppakamarien jäsenyrityksilleen tekemästä kyselystä.

Kyselyyn vastanneista yrityspäättäjistä jäsenyyttä vastustaa 7,1 prosenttia ja 19,4 prosenttia ei osaa sanoa.

Yrityspäättäjät vaikuttavat olevan vielä vahvemmin Nato-jäsenyyden kannalla kuin suomalaiset yleisesti. Esimerkiksi Ylen tuoreimman kyselyn perusteella 62 prosenttia kannattaa Nato-jäsenyyttä.

”Ideaalitilanteessa yritysten ja elinkeinoelämän ei tarvitsisi olla huolissaan ulko- ja turvallisuus­politiikasta. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on kuitenkin muuttanut ihan kaiken. Kyselyn viesti on hyvin selvä: yrityksissä koetaan, että Nato-jäsenyys loisi turvaa ja vakautta myös yrityksille ja elinkeino­elämälle ja sitä myöten kaikille meille suomalaisille”, Keskus­kauppa­kamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi sanoo tiedotteessa.

Kysely tehtiin 15.–17. maaliskuuta ja siihen vastasi lähes 2 000 kauppakamarien jäsenyritystä ympäri Suomen kaikilta eri toimialoilta.

Kyselystä selviää myös, että raaka-aineiden ja komponenttien toimitus­vaikeudet ja hinnannousu aiheuttavat yrityksille enenevässä määrin vaikeuksia.

40,1 prosenttia kyselyyn vastanneista yrityksistä kertoi, että raaka-aineiden ja komponenttien hintojen nousu rajoittaa yrityksen toimintaa. 32,6 prosenttia vastasi, että raaka-aineiden ja komponenttien toimitus­vaikeudet haittaavat toimintaa.

Vastaajista 31 prosenttia kertoi, että myös logistiikkavaikeudet ja siihen liittyvät kohonneet kustannukset vaikeuttavat toimintaa.

”Nämä ovat ongelmia, jotka näkyvät normaalia enemmän eli ovat ainakin osin sodan aiheuttamia. Nämä ongelmat haittaavat nyt yrityksiä ja vääjäämättä näkyvät myös kuluttajille pian esimerkiksi tietynlaisten tuotteiden saatavuus­ongelmina”, Romakkaniemi sanoo tiedotteella.

Lisäksi yrityksiä vaivaa edelleen pula osaavasta työvoimasta. 41 prosenttia kyselyyn vastanneista yrityksistä kertoi ammattitaitoisen työvoiman puutteen rajoittavan toimintaa.

Kyselyyn vastanneista yrityksistä 62 prosenttia sanoo, että Venäjän sota ja pakotteet vaikuttavat yrityksen toimintaan joko merkittävästi tai jonkin verran.

Yrityksistä 25 prosenttia vastaa, etteivät sota ja pakotteet vaikuta yrityksen toimintaan millään lailla. Reilu 12 prosenttia ei vielä osaa sanoa, onko sodalla ja pakotteilla merkitystä yrityksen toimintaan.

Romakkaniemen mukaan yritykset ymmärtävät hyvin pakotteiden tarpeellisuuden eivätkä vastusta niitä.

”On kuitenkin hyvä ymmärtää, että niistä aiheutuu monille yrityksille merkittäviä vaikeuksia, kuten on jo nähty. Tämä vaatii yrityksiltä monenlaisia sopeutuksia sekä strategian uudistamista. Suomalaisella osaamisella on onneksi kysyntää maailmalla.”