Lännen talouspakotteet ovat ajaneet oligarkkien yhtiöt maksuvaikeuksiin – WSJ:n mukaan teräsjätti Severstal voi vajota maksukyvyttömäksi jo tänään

Venäläisiin miljardööreihin kytkeytyvien yhtiöiden käyttämät länsipankit ovat haluttamia välittämään maksuja eteenpäin pakotesääntöjen rikkomisen pelossa.

Severstalin terästehdas Tšerepovetsissa.

23.3. 11:34

Venäläistaustaisilla yhtiöillä on vaikeuksia maksaa joukkolainojensa korkoja ulkomaisille velkojilleen lännen venäläismiljardööreille asettamien talouspakotteiden takia.

Venäläisyhtiöillä näyttää olevan varoja maksaa velvoitteitaan, mutta yhtiöiden käyttämät länsipankit ovat haluttamia välittämään maksuja eteenpäin sääntöjen rikkomisen pelossa.

Kansainvälisten uutistoimistojen mukaan ainakin teräsyhtiöillä Severstalilla ja Evrazilla sekä lannoitevalmistaja Eurochemillä on tai ollut ongelmia korkosuoritusten maksujen kanssa.

Välittömässä pulassa on Severstal, jonka olisi pitänyt maksaa lainojensa korkoja viime viikon keskiviikkona. Maksuilla on viiden pankkipäivän armonaika, joka päättyy tänään keskiviikkona.

Severtalin pääomistaja on Aleksei Mordašov, jota kohtaan Euroopan unioni asetti talouspakotteita helmikuun lopussa.

Severtal on The Wall Street Journalin (WSJ) nimettömän lähteen mukaan maksanut 12,6 miljoonaa dollaria korkoja Citigroup-pankkiin. Varat eivät ole kuitenkaan siirtyneet velkojien tileille.

WSJ:n tietojen mukaan Severstal saattaa tiedottaa jo keskiviikkona, ettei Citigroup maksa velkojille. Tämä merkitsisi yhtiön asettamista maksukyvyttömäksi.

Severstal varoitti viime viikolla, että Citigroup ei saata käsitellä maksuja. Yhtiö kertoi lähettäneensä testimaksun, joka vastasi prosenttia korkomaksujen suuruudesta.

Citigroup voi kuitenkin käsitellä maksut viime hetkelläkin, jolloin Severstal välttäisi maksukyvyttömyyden.

Sen sijaan Evraz tiedotti tiistaina, että sen käyttämä maksupankki oli maksanut maanantaina erääntyvät korot sen joukkolainoista. Vielä maanantaina yhtiö kertoi, ettei välittäjäpankki ollut siirtänyt 18,9 miljoonan dollarin varoja eteenpäin.

Evrazin suurin omistaja on talouspakotteiden kohteena oleva Roman Abramovitš.

Myös Eurochemillä oli uutistoimisto Bloombergin mukaan ongelmia korkojen maksuissa viime viikolla. Yhtiö kertoi viime viikon keskiviikkona, että sen EU:n pakotelistalla oleva toimitusjohtaja Vladimir Rashevsky on eronnut tehtävistään.

Muista venäläistaustaisista yhtiöistä kaasujätti Gazprom ja öljy-yhtiö Rosneft saivat viime viikolla maksettua miljardiluokan joukkolainojaan takaisin ajoissa tai vain muutaman päivän myöhässä.

Gazpromin ja Rosneftin johtajia on pakotteiden kohteena. Yhtiöiden pääomistaja on Venäjän valtio.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita