Ilmainen hotelliyö ei olekaan ilmainen: Verottaja muistuttaa somevaikuttajia verojen maksamisen pakollisuudesta

Verohallinto muistuttaa, että veroa pitää maksaa myös tuotteista, jotka on saanut pyytämättä tai joita saaja ei ole esitellyt somekanavillaan.

Verottaja muistuttaa somevaikuttajia verovelvollisuudestaan.

23.3. 9:53

Ilmaisia lounaita ei ole olemassa, kuuluu vanha sanonta. Samasta muistuttaa nyt verottaja sosiaalisessa mediassa toimivia vaikuttajia.

Verohallinto muistuttaa, että somevaikuttajien, tubettajien ja bloggaajien pitää maksaa veroa saamistaan rahapalkkioista, myös alennuksista ja ilmaiseksi saaduista tuotteista.

Esimerkiksi ilmaisesta hotelliyöstä pitää maksaa vero sen perusteella, mitä se olisi maksanut, jos sen olisi ostanut itse.

Verottaja tarjoaa esimerkin: somevaikuttaja saa ilmaisen pääsylipun festareille ja hotelli tarjoaa niiden ajaksi ilmaisen yöpymisen. Pääsylipun arvo on 120 euroa ja hotelliviikonlopun arvo 350 euroa.

Yhteenlaskettu arvo on 470 euroa. Se tulkitaan somevaikuttajan ansiotuloksi, josta on maksettava verot.

Kenties yllättävämpi tieto on se, että veroa pitää maksaa myös tuotteista, jotka on saanut pyytämättä tai joita saaja ei ole esitellyt somekanavillaan.

”Osalle somevaikuttajista on selvää, että esimerkiksi tuotelahjoista pitää maksaa veroa, mutta ei varmasti kaikille. Valtaosa somevaikuttajista on nuoria ja nuoria aikuisia, joilla on vasta vähän kokemusta veroasioiden hoitamisesta. Siksi verotuksen pelisääntöjä on tärkeä tuoda esiin”, sanoo johtava veroasiantuntija Kirsi Tuunala Verohallinnosta.

Poikkeus ovat kuitenkin tuotelahjat, joiden arvonlisäverollinen myyntihinta on enintään 50 euroa. Niistä ei tarvitse maksaa veroa, ellei ole sovittu, että ne ovat palkkiota näkyvyydestä.

”Jos tuotelahjan antaneen yrityksen kanssa on sovittu, että tuote on palkkio näkyvyydestä, se on aina veronalaista tuloa, vaikka olisikin alle 50 euron arvoinen”, Tuunala sanoo.

Samalla verottaja muistuttaa verovähennysten iloista. Jos somevaikuttaja ostaa uuden puhelimen, jota hän käyttää puolet ajasta somesisällön tuottamiseen, puolet puhelimen hinnasta voi vähentää sisällön tuottamisesta saaduista tuloista.

Ilman toiminimeä tai yritystä toimivien somevaikuttajien tulisi pitää kirjaa vuoden aikana saamistaan tuotteista, palveluista, alennuksista ja kuluista, jotka liittyvät somesisältöjen tuottamiseen. Tulot ja niihin liittyvät kulut ilmoitetaan veroilmoituksessa.

Toiminimiyrittäjät ilmoittavat tulot ja menot elinkeinotoiminnan veroilmoituksella.

Jos vaikuttajalla on osakeyhtiö, kuuluvat tulot ja menot osakeyhtiön kirjanpitoon.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita