Britanniaa piinaava inflaatio kiihtyy paljon arvioita nopeammin, ja ensi kuussa yli 20 miljoonan britin elämä kallistuu rajusti

Britannian inflaatiovauhti on nyt nopeinta maaliskuun 1992 jälkeen. Pahempaa on todennäköisesti luvassa jo ensi kuussa.

Britannian kuluttajahinnat nousevat juuri nyt nopeasti. Kuva lontoolaisesta Tesco Extra Supermarketista.

23.3. 14:46

Britanniaa piinaava inflaatio kiihtyy jopa odotuksia nopeammin. Britannian kuluttajahinnat nousivat helmikuussa 6,2 prosenttia vuodentakaisesta.

Uutistoimisto Reutersin haastattelemat analyytikot arvioivat aiemmin, että inflaatiovauhti jäisi 5,9 prosenttiin.

Britannian tilastokeskuksen mukaan inflaatiovauhti on nyt nopeinta maaliskuun 1992 jälkeen. Tuolloin inflaatiovauhti oli 7,1 prosenttia.

Hintojen nopea nousuvauhti kurittaa maan kotitalouksia ja asettaa paineita muun muassa pääministeri Boris Johnssonille ja valtiovarainministeri Rishi Sunakille.

Helmikuussa sekä bensiinin että dieselin hinnat olivat ennätyksellisen korkeita. Bensiini maksoi Britanniassa keskimäärin 147,6 penniä litralta, kun vuotta aiemmin hinta oli 120,2 penniä. Hinta on siis noussut vuodessa 22,8 prosenttia.

Dieselin litrahinta 151,7 penniä litralta on myös mittaushistorian korkein lukema.

Pahempaa on kuitenkin vielä luvassa. Englannin keskuspankki arvioi viime viikolla, että Britannian inflaatiopiikki voi nousta huhti–kesäkuussa jopa yli 8 prosenttiin. Keskuspankki tavoittelee kahden prosentin vuosittaista inflaatiovauhtia, joten yli 8 prosentin inflaatiovauhti olisi yli nelinkertainen tavoitteeseen nähden.

Huhtikuussa brittien asuinmenoja nostaa myös energialaskun tuntuva kallistuminen. Energia on ollut Britanniassa jo aiemminkin kallista. Huhtikuusta lähtien brittikotitalouksien keskimääräinen lämmityslasku kallistuu edelleen yli 50 prosentilla yli 1  970 puntaan (yli 2 280 euroon) vuodessa. Energiahintojen korotus koskee ainakin 22 miljoonaa asiakasta.

Inflaatiovauhti on ollut myös Suomessa aiempaan kehitykseen nähden poikkeuksellisen nopeaa.

Helmikuussa Suomen kuluttajahinnat nousivat Tilastokeskuksen mukaan 4,5 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna.

Inflaatiovauhti on Suomessa nopein syyskuun 2008 jälkeen. Tilasto­keskukselta eläköitynyt tilasto­asiantuntija Ilkka Lehtinen arvioi HS:n perjantaina julkaistussa haastattelussa, että inflaatio kiihtyy Suomessa maaliskuussa jopa 5,4 prosenttiin. Vauhti olisi nopein marraskuun 1990 jälkeen.