Osakekauppa jatkuu torstaina Moskovassa kuukauden tauon jälkeen – sodan alussa pörssistä suli päivässä lähes 40 miljardia euroa, nyt luvassa voi olla jopa nousua

Osakekauppa sallitaan kolmellakymmenelläkolmella osakkeella.

Moskovan pörssin rakennus.

23.3. 14:29 | Päivitetty 23.3. 17:11

Kaupankäynti osakkeilla Moskovan pörssissä jatkuu torstaina rajoitetusti lähes kuukauden keskeytyksen jälkeen.

Osakkeiden myyminen on kielletty ulkomailla asuvilta maaliskuun loppuun saakka.

Venäjän keskuspankki kertoo verkkosivuillaan, että kauppa sallitaan kolmellakymmenelläkolmella Moex-indeksiin kuuluvalla osakkeella.

Kauppa-aika on rajoitettu reiluksi neljäksi tunniksi. Lisäksi osakkeiden lyhyeksimyynti on kielletty.

Kauppaa saa käydä lähinnä isojen venäläisyhtiöiden osakkeilla, muun muassa energiajättien Gazpromin ja Rosnefin osakkeilla sekä suurpankkien Sberbankin ja VTB:n osakkeilla.

Kaupankäynnin kohteena olevat osakkeet kuuluvat Moex-indeksiin. Kaikkiaan indeksissä on 50 osaketta.

Edellisen kerran osakkeilla sai käydä kauppaa Moskovan pörssissä perjantaina 25. helmikuuta eli päivä sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Silloin pörssin ruplamääräinen Moex-indeksi nousi 20 prosenttia romahdettuaan edellisenä päivänä 33 prosenttia.

Viranomaiset sulkivat pörssin valuuttakauppaa lukuun ottamatta sen jälkeen, kun länsi asetti helmikuun lopussa Venäjää vastaan järeitä talouspakotteita.

Venäjän keskuspankki on yrittänyt normalisoida maan pääomamarkkinoita vähitellen.

Tämän viikon maanantaina otettiin iso askel, kun kaupankäynti Venäjän valtion joukkolainoilla sallittiin rajoitetusti. Keskiviikkona annettiin lupa valtionlainojen lyhyeksimyyntiin.

Nordean varallisuudenhoidon sijoitusstrategi Hertta Alava arvioi tiistaina HS:lle, että Moskovan pörssissä voidaan ensimmäisenä kaupankäyntipäivänä nähdä erittäin suuria vaihteluita osakkeiden kursseissa. Pörssi voi avautua rajuun laskuun, mutta kääntyä sen jälkeen jopa nousuun.

Jotta osakkeet eivät sukella vapaassa pudotuksessa, Venäjän viranomaiset ovat The Wall Street Journalin (WSJ) mukaan käytännässä estäneet ulkomaisia sijoittajia myymästä osakkeitaan.

Helmikuussa julkaistujen viranomaismääräysten mukaan venäläiset osakevälittäjät eivät saa antaa ulkomaisten asiakkaidensa myydä osakkeita.

Moskovan pörssi tiedotti lisäksi keskiviikkona, että osakkeiden ja Venäjän valtion velkakirjojen myyminen ei ole sallittua ulkomailla asuville sijoittajille ennen huhtikuun 1. päivää, kertoo uutistoimisto Reuters.

Venäjän hallitus on myös määrännyt maan hyvinvointirahaston ostamaan osakkeita, mikä voi loiventaa kurssipakitusta.

Venäjän viranomaiset ovat WSJ:n lähteiden mukaan suunnitelleet myös erillisiä markkinoita ulkomaisille ja paikallisille sijoittajille. Tämä suunnitelma on vielä keskustelun tasolla.

Moskovan pörssi oli edellisen kerran auki perjantaina 25. helmikuuta. Tuolloin esimerkiksi Moex-indeksi nousi edellispäivän romahduksen jälkeen voimakkaasti.

Torstaina 24. helmikuuta Moex-indeksin arvosta suli yli kolmannes. Indeksin arvosta suli Refinitivin mukaan tuolloin päivässä yli 4  061 miljardia ruplaa. Euron nykykurssilla se vastaa noin 35,7 miljardia euroa.

Juttua päivitetty 23.3.2022 kello 17.10. Lisätty tieto, että osakkeiden ja Venäjän valtion velkakirjojen myyminen on kielletty ulkomailla asuvilta maaliskuun loppuun saakka.