Venäjä haluaa Suomen ja muiden ”vihamielisten maiden” maksavan kaasu­ostonsa jatkossa ruplilla

Venäjän hallituksella ja keskuspankilla on viikko aikaa löytää keinot maksujen muuttamiseen ruplissa maksettaviksi.

Nord Stream 1 -kaasuputkeen liittyviä putkia Lubminissa Saksassa.

23.3. 15:07 | Päivitetty 23.3. 18:39

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi keskiviikkona, että Venäjä alkaisi myydä kaasua ”vihamielisiin maihin” ruplissa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Putin sanoi muutosten vaikuttavan vain maksujen valuuttaan, ja että Venäjän hallituksella ja keskuspankilla on viikko aikaa löytää ratkaisu siihen, kuinka kaupat siirretään käytäväksi Venäjän valuutalla.

Venäjän varoja ulkomailla on jäädytetty pakotteiden takia sen jälkeen, kun maa aloitti laajan hyökkäyksen Ukrainaan 24. helmikuuta.

Venäjän kaasuviennin arvo oli markkinadatayhtiö Statistan mukaan noin 55 miljardia dollaria vuonna 2021. Venäjä toimittaa noin 40 prosenttia EU:n maakaasusta.

Venäjä on määritellyt ”vihamielisiksi maiksi” muun muassa Suomen sekä muut EU:n jäsenmaat. Vihamielisiä maita ovat Venäjän määritelmän mukaan myös esimerkiksi Yhdysvallat, Britannia ja Sveitsi.

On epäselvää, kuinka Venäjä voisi pakottaa suurimmat asiakkaansa vaihtamaan kaasukaupassa toiseen valuuttaan, kirjoittaa Wall Street Journal. Suurin osa kansainvälisestä hyödykekaupasta käydään dollareissa ja vähemmässä määrin euroissa.

Ruplien hankkiminen voisi olla vaikeaa ellei mahdotonta länsimaisille toimijoille.

Käytännössä kaasukaupan vaihtamisella ruplilla käytäväksi ei välttämättä myöskään olisi suurta vaikutusta, Wall Street Journal arvioi.

Venäjä on jo nyt pyytänyt yhtiöitään ottamaan maksut dollareissa ja euroissa ja vaihtamaan 80 prosenttia tuloista rupliksi. Tämän tarkoituksena on ollut luoda kysyntää Venäjän valuutalle.

Venäjän keskuspankkiin kohdistuvat pakotteet kuitenkin rajoittavat Venäjän hallituksen mahdollisuuksia käyttää energiakaupan tuottamia dollareita.

EU:n johtajat saattavat keskustella Putinin vaatimuksesta torstaina alkavassa kaksipäiväisessä huippukokouksessaan, arvioi Reutersin haastattelema nimetön EU-virkamieslähde.

Johtajat saattavat lähteen mukaan arvioida, uhkaako Putinin pyyntö EU:n Venäjä-pakotteita.

Juttua päivitetty 23.3.2022 kello 18.00: Lisätty Wall Street Journalin arviot kaasukaupan rupliin muuttamisen vaikutuksista.

23.3.2022 kello 18.39 lisätty tieto Reutersin nimettömän virkamieslähteen kommenteista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita