Tulli: Pakotteet ovat iskeneet Suomen Venäjän-kauppaan pahemmin kuin Neuvosto­liiton romahtaminen

Vienti Venäjälle romahti kahdessa viikossa 60 prosenttia, kertovat tullin tilastot.

Tullin työntekijä Vaalimaan raja-asemalla Virolahdella 29. joulukuuta 2020.

23.3. 17:07

Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan aiheuttamat pakotteet ovat aiheuttaneet suuremman romahduksen Suomen ja Venäjän väliseen kauppaan kuin Neuvostoliiton romahtaminen vuonna 1991. Suomen Tulli kommentoi aihetta uutistoimisto Reutersille keskiviikkona.

”1990-luvulla ei ollut pakotteita, maksuliikenne toimi eikä maineriskejä [yrityksille] ollut. Nyt kaikki nuo kolme ovat todellisuutta, ja se tarkoittaa, että vaikutus on varmasti suurempi kuin 1990-luvulla”, sanoi Tullin tilastojohtaja Olli-Pekka Penttilä Reutersille.

Penttilän mukaan taloudellisilla pakotteilla on suurempi vaikutus kuin vientipakotteilla. Suurin vaikutus aiheutuu kuitenkin maineriskistä, jonka takia yritykset vetäytyvät Venäjän markkinoilta vapaaehtoisesti välttääkseen asiakkaiden vastareaktiot.

Vienti Venäjälle on tulli-ilmoitusten perusteella romahtanut 60 prosenttia viikkojen 10–11 aikana verrattuna niitä edeltäneisiin kahteen viikkoon. Viikot 10–11 kattavat kaksi viime viikkoa eli ajanjakson 7.–20. maaliskuuta.

Venäjän-tuonnista tehtyjen ilmoitusten määrä ei ole samalla ajanjaksolla muuttunut merkittävästi. Isojen yritysten osalta tuonnin arvo on laskenut jopa 71 prosenttia.

Tullin mukaan Suomen satamiin saapuu tavallisesti Venäjältä hieman yli 20 merialusta viikoittain. Kahden viime viikon aikana aluksia saapui kumpanakin vain yhdeksän.

Vienti on laskenut eniten suurimmissa tullinimikkeissä, kuten koneissa ja laitteissa, joihin kohdistuu myös eniten vientipakotteita.

Toinen suuri vienti­pakote­nimike­ryhmä ovat sähkökoneet ja -laitteet, jotka ovat olleet kovassa pudotuksessa jo kolme viime viikkoa.

Vientipakotteiden ulkopuolisista tuotteista eniten ovat laskeneet paperi ja pahvi sekä energiatuotteet.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita