Verkkokauppa.com antoi tulosvaroituksen, taustalla Ukrainan sodan vaikutukset

Yhtiö perustelee laskenutta tulosohjeistusta Ukrainan sodan vaikutuksilla yksityiseen kuluttamiseen ja vientiin.

Verkkokauppa.comin Helsingin-myymälä Jätkäsaaressa.

23.3. 23:01

Kuluttaja­elektroniikka­ketju Verkkokauppa.com on laskenut tulosohjeistustaan vuodelle 2022.

Yhtiö odottaa uudessa tulosohjeistuksessaan liikevaihtonsa vuonna 2022 olevan 530–590 miljoonan euron välillä. Tämä on 50–60 miljoonaa vähemmän, kuin yhtiö helmikuussa tilinpäätöksen yhteydessä arvioi.

Liiketuloksen yhtiö odottaa olevan 12–19 miljoonan euron välillä, kun se aiemmin helmikuussa arvioi sen olevan 19–25 miljoonan euron välillä. Vuonna 2021 liiketulos oli 20,4 miljoonaa euroa.

Yhtiö perustelee tulosvaroitusta Ukrainan sodan kiihdyttämällä kuluttajakysynnän hiljenemisellä ja Ukrainan sodasta johtuvalla vientiliiketoiminnan puolittumisella.

Yhtiön vientiliiketoiminta vuonna 2021 oli noin 7 prosenttia yhtiön liikevaihdosta, Venäjän osuus tästä on noin puolet. Alkuvuonna Verkkokauppa.com oli arvioinut vientiliiketoiminnan palautuvan asteittain.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan Verkkokauppa.com teki kuitenkin päätöksen lopettaa kaiken myynnin Venäjälle. Nyt yhtiö ei odota vientiliiketoiminnan palautuvan tämän vuoden aikana.

Viennin puolittumisen ohella tulosvaroitusta selittää Verkkokauppa.comin mukaan kuluttajakysynnän ja -liiketoiminnan hiljentyminen. Yhtiön mukaan talouskasvun odotettu hidastuminen ja inflaation kiihtyminen ovat heikentäneet entisestään kotitalouksien luottamusta omaan talouteen.

Yhtiö toteaa odottavansa Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan tutkimuksen mukaisesti, että yksityisen kulutuksen ja kestokulutustavaroiden kysynnän kasvun hidastuu vuoden aikana.

Uusi tulosohjeistus sisältää huhtikuun alussa solmittavan E-ville-yrityskaupan. Ostettavan E-villen liiketoimintojen vaikutus Verkkokauppa.comin vuoden 2022 liikevaihtoon arvioidaan olevan noin 5-8 miljoonaa euroa.

E-ville integroidaan Verkkokauppa.comin mukaan yhtiön lukuihin vuoden toisen neljänneksen alusta alkaen.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan