Hyökkäyksen alettua Venäjän keskus­pankin johtaja halusi erota, mutta Putin ei antanut – Elvira Nabiullinalla on nyt mahdoton tehtävä

Keskuspankkiiri Elvira Nabiullina on kerännyt työllään arvostusta maailmalta. Hänen johdollaan Venäjän keskuspankki selvisi vuoden 2014 Krimin miehityksen tuomien pakotteiden vaikutuksista. Nyt Venäjän talouden tilanne on kuitenkin paljon synkempi kuin tuolloin.

Venäjän keskuspankin johtaja Elvira Nabiullina Reutersin haastattelussa vuonna 2018.

26.3. 11:12

Venäjän keskuspankin johtaja Elvira Nabiullina on kerännyt kansainvälistä arvostusta siitä, kuinka hän on luotsannut maansa rahapolitiikkaa viimeisen yhdeksän vuoden ajan.

Hänen johdollaan Venäjän ruplan inflaatio saatiin tasoittumaan sen jälkeen, kun valuutta oli lähtenyt luisuun vuoden 2014 Krimin miehityksen jälkeisten pakotteiden myötä.

Mutta kun presidentti Vladimir Putin aloitti täysimittaisen hyökkäyksen Ukrainaan noin kuukausi sitten, Nabiullina pyysi eroa tehtävästään, uutistoimisto Bloombergin nimettömät lähteet kertovat.

Putin ei kuitenkaan myöntänyt Nabiullianalle eroa. Sen sijaan presidentti on esittänyt häntä uudelle viisivuotiskaudelle keskuspankin johtoon.

Nabiullina joutuu nyt tekemään työtään sota-ajan Venäjällä, jonka pakotteet ovat eristäneet kansainvälisestä taloudesta ja jota investoinnit karttavat ulkomaisten yritysten vetäytyessä joukoin maasta.

Elvira Nabiullina on johtanut Venäjän keskuspankkia vuodesta 2013 lähtien. Tataaritaustainen Nabiullina on yksi Venäjän harvoista korkea-arvoisista naisjohtajista.

Hänen suuri testinsä oli vuosi 2014, jolloin öljyn hinnan lasku ja länsimaiden Krimin miehityksen myötä asettamat pakotteet puolittivat ruplan arvon.

Hän vastusti pääomarajoituksia, joita Putin tuolloin Bloombergin mukaan kannatti. Nabiullina sai tahtonsa läpi, vapautti ruplan ja nosti ohjauskoron 17,5 prosenttiin.

Vaikka Venäjä joutui lamaan, Nabiullina pysyi rahapolitiikassaan, ja muutamassa vuodessa maa palasi talouskasvuun ja inflaatio rauhoittui, talouslehti Financial Times toteaa.

Onnistuminen keräsi Nabiullinalle kansainvälistä arvostusta ja toi hänelle Putinin luottamuksen.

Venäjän nykyinen tilanne ei lehtitietojen perusteella ole Nabiullinalle mieluinen.

Financial Timesin nimettömänä haastattelema venäläinen pankkiiri sanoo, että Nabiullina on sanonut hänelle, että jos pääomarajoitukset otetaan käyttöön, hän eroaa.

Nyt rajoitukset ovat päällä, ja Nabiullina istuu edelleen keskuspankin johdossa.

Venäjällä ei ilmeisesti osattu ennakoida, kuinka rajuja täysimittaisen hyökkäyksen takia asetettavat pakotteet tulisivat olemaan.

Ennen hyökkäystä venäläisviranomaiset tekivät skenaarioita, jotka sisälsivät mahdollisen eristämisen Swift-maksujärjestelmästä, mutta keskuspankin valuutta­varantoihin kohdistuvia pakotteita pidettiin liian äärimmäisinä ollakseen muuta kuin hypoteettisia, Bloombergin lähteet kertovat.

Vastauksena pakotteiden aiheuttamaan ruplan romahdukseen keskuspankki on joutunut yli kaksinkertaistamaan ohjauskoron 20:een prosenttiin.

Käyttöön on otettu kuitenkin myös muita toimia. Moskovan pörssin kauppa keskeytettiin viikoiksi, ja sitä on edelleen rajoitettu rankasti.

Putin on hyväksynyt pääomarajoituksia, jotka pakottavat venäläiset yritykset ja henkilöt vaihtamaan 80 prosenttia ulkomaanvaluutassa saamistaan tuloista rupliksi, kieltävät venäläisiä siirtämästä ulkomaanvaluuttaa ulkomaille ja kieltävät ottamasta uusia ulkomaisia lainoja.

Videoviestissä keskuspankin henkilökunnalle maaliskuun alussa Nabiullina pyysi työntekijöitään välttämään ”poliittisia väittelyitä”, jotka ”vain kuluttavat energiaamme, jota tarvitsemme tehdäksemme työtämme”, Bloomberg kertoo.

Taloudellista tilannetta hän kuvasi ”äärimmäiseksi” ja sanoi että ”kaikki me olisimme halunneet, että tätä ei olisi tapahtunut”.

Samalla kun Venäjän keskuspankki välttää poliittisia väittelyitä ja keskittyy tekemään työtään, sen maailmalla arvostusta nauttinut johtaja alkaa yhdistyä yhä vahvemmin Putiniin.

Ukrainan entinen keskuspankin johtaja Valeria Gontareva sanoo Financial Timesille, että Nabiullina on hyvin ammattitaitoinen kokenut makroekonomisti ja keskuspankkiiri.

”Mutta ilman arvoja, ammattitaito ei ole mitään”, hän toteaa.

Gontareva sanoo jutussa, joka on julkaistu ennen kuin tiedot Nabiullinan eronpyynnöstä olivat tulleet julkisuuteen, että tämän pitäisi lähettää erokirjeensä. ”Muuten hän istuu Haagissa kaikkien näiden rikollisten kanssa.”