Neuvostoliiton lentoyhtiöksi luodun Aeroflotin osake on tuhoutunut parissa päivässä, kahden oligarkin yhtiöt nousivat perjantaina jälleen reippaasti

Torstaina Venäjän keskuspankin tukiostot onnistuivat vielä saamaan pörssikurssit nousuun, mutta perjantaina pörssistä oli lyöty jo ilmat pihalle.

Torstain ja perjantain aikana Neuvostoliiton kansalliseksi lentoyhtiöksi aikanaan luodun Aeroflotin osakkeen hinnasta on kadonnut yli neljännes.

25.3. 12:14 | Päivitetty 25.3. 15:48

Venäläinen lentoyhtiö Aeroflot on suurissa vaikeuksissa. Moskovan pörssin osakekauppa aukesi torstaina rajoitetusti lähes kuukauden tauon jälkeen.

Torstain ja perjantain aikana Neuvostoliiton kansalliseksi lentoyhtiöksi aikanaan luodun yhtiön osakkeen hinnasta katosi lähes 30 prosenttia. Pelkästään perjantaina yhtiön osakkeesta suli yli 18 prosenttia.

Aeroflotista on yritetty rakentaa viimeisten kahden vuosikymmenen aikana modernia lentoyhtiötä. Yhtiön uudistamiseen on poltettu miljardeja dollareita. Neuvostoaikaisesta yhtiöstä, jolla oli ankeat ruoat ja epämukavat istuimet, on tullut uusilla koneilla ympäri maailmaa lentävä palkittu lentoyhtiö.

Venäjän 24. helmikuuta aloittaman sodan jälkeen kaikki on muuttunut ja nyt esimerkiksi suurin osa Euroopan ilmatilasta on suljettu Aeroflotin lentokoneilta.

Yhtiön osakkeen hinta on pudonnut kuluvan vuoden aikana yli 57 prosenttia puolet ja sen liiketoiminnan tulevaisuus näyttää synkältä.

Lue lisää: Venäläisen Aeroflotin muodon­muutos laadukkaaksi lento­yhtiöksi on vienyt vuosia ja miljardeja – Nyt työ on tehty tyhjäksi hetkessä

Aeroflotin pudotus kuvaa Moskovan pörssin yleisilmettä.

Torstaina Venäjän keskuspankin tukiostot onnistuivat vielä saamaan pörssikurssit nousuun, mutta perjantaina pörssistä oli lyöty jo ilmat pihalle.

Ruplamääräinen Moex-indeksi pakitti perjantaina lähes 3,7 prosenttia.

Moskovan pörssin osakekauppa suljettiin kuukaudeksi perjantain 25. helmikuuta jälkeen. Torstaina osakekauppa avautui voimakkaasti rajoitettuna.

Silmiinpistävää osakekaupan paluussa oli se, että monien pakotteiden kohteeksi joutuneiden yhtiöiden osake nousi rajusti.

Esimerkiksi venäläisen lannoitejätti Phosagron osakkeen hinta nousi torstaina 26,6 prosenttia. Yhtiön osakkeen hinta päätyi 6 350 ruplaan. Korkeimmillaan osake oli yli 30 prosentin nousussa.

Oljy-yhtiö Novatekin osake puolestaan vahvistui lähes 18,5 prosenttia. Rosneftin osake nousi 17 prosenttia, kaasujätti Gazpromin osake noin 13,4 prosenttia ja Lukoilin 12,4 prosenttia.

Perjantaina Phosagron raju nousu jatkui. Yhtiön osake nousi noin 9,5 prosenttia. Novatek puolestaan noin 4,2 prosentin vauhtia.

Torstaina pörssissä nousseista yrityksistä moni on joko suoraan tai omistajiensa kautta lännen pakotteiden kohteena.

Esimerkiksi Phosagro asetettiin Ukrainan pakotelistalle jo toukokuussa 2018. Yhtiön toimitusjohtaja Andrei A. Guriev asetettiin EU:n pakotelistalle maaliskuun alussa.

Novatek on Venäjän suurin pörssissä toimiva maakaasuyritys. Sen osaomistaja on Gennadi Timtšenko. Pitkäaikaisella Venäjän presidentin Vladimir Putinin tukijalla on myös Suomen kansalaisuus. EU lisäsi hänet ensimmäisenä Suomen kansalaisena pakotelistalleen maaliskuun alussa. Timtšenko erosi Novatekin hallituksesta hallituksesta maanantaina.

”Eiköhän tämä ole poliittisesti rakennettu kurssinousu. Pörssi pidettiin kiinni sitä varten, että kaikki saatiin kuntoon nousua varten. Kun poistetaan myyjät ja jätetään jäljelle ostajat, pörssi voi vain nousta”, sanoi S-Pankin päästrategi Lippo Suominen HS:lle torstaina noin puolitoista tuntia pörssin avautumisen jälkeen.

”Oligarkeille ja kumppaneille on varmasti ilmoitettu, että nyt on hyvä paikka ostaa osakkeita. Todellista markkinaa ei pysty hirveästi päättelemään”, Suominen arvioi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita