Ukrainalainen kone­päällikkö yritti upottaa työpaikkanaan toimineen luksusjahdin: ”Päätin ottaa ensimmäisen askeleeni Venäjän-vastaisessa sodassa”

Ukrainalainen konepäällikkö on vuorenvarma, että Lady Anastasia -jahdin omistaja on venäläinen oligarkki, jota vastaan on kohdistettu pakotteita.

48-metrinen Lady Anastasia purjehtii Saint Vincentin ja Grenadiinien lipun alla. Se on yhä Mallorcan saarella ja viranomaisselvitysten kohteena.

25.3. 15:38 | Päivitetty 25.3. 17:11

Väitetysti oligarkille kuuluvalla luksusjahdilla konepäällikkönä työskennellyt ukrainalainen Taras Ostaptšuk kertoo yrittäneensä upottaa 48-metrisen veneen pian sen jälkeen, kun Venäjä aloitti sodan Ukrainassa.

Kymmenen vuotta aluksella työskennelleen Ostaptšukin haastattelun julkaisi perjantaina yhdysvaltalainen kaapelitelevisio CNN.

Pääasiassa Välimerellä seilannut hulppea Lady Anastasia -niminen jahti on yhdistetty oligarkki Aleksandr Mihejeviin, joka on venäläisen asevalmistaja Rosoboroneksportin pääjohtaja. Mihejeviin on sittemmin kohdistettu pakotteita länsimaiden toimesta.

Kun Ostaptšuk, 55, helmikuussa näki ensimmäiset uutiset kotikaupunkiinsa Kiovaan kohdistuneista iskuista, hän yhdisti ne välittömästi työnantajaansa.

Vaikka aluksen omistajaa ei virallisesti ole ilmoitettu, on Ostaptšuk vuorenvarma, että perheensä kanssa aluksella vuosien varrella alituiseen lomaillut Mihejev on sen omistaja.

Alus oli ankkuroitunut Espanjalle kuuluvan Mallorcan satamaan, ja uutisista järkyttynyt Ostaptšuk teki päätöksen. Hän halusi upottaa Lady Anastasian.

”Ajattelin, että oma kotini voisi olla [iskujen] seuraava kohde. Siksi päätin ottaa ensimmäisen askeleeni Venäjän-vastaisessa sodassa”, Ostaptšuk kertoo CNN:lle.

Ostaptšuk kertoo kävelleensä suoraan Lady Anastasian konehuoneeseen, jossa hän avasi aluksen runkoon yhteydessä olleen venttiilin. Vettä alkoi tulvia sisään, mutta Ostaptšuk jatkoi määrätietoisesti kohti miehistön tilaa, jossa hän avasi toisenkin venttiilin.

”Aluksella oli tuolloin lisäkseni kolme ukrainalaista miehistön jäsentä. Ilmoitin, että vene uppoaa, ja heidän pitää poistua.”

Miehistö kuitenkin piti Ostaptšukia hulluna ja he soittivat paikalle satamaviranomaiset sekä poliisin. Sataman työntekijät toivat paikalle vesipumpun ja estivät alusta uppoamasta.

Ostaptšuk pidätettiin.

”Kerroin poliiseille, että yritin upottaa veneen poliittisena protestina Venäjän aggressiota vastaan”, hän kertoo CNN:lle.

”Jokaisen on valittava. Joko olet Ukrainan puolella tai et ole. Minun oli valittava, onko olemassa enää Ukrainaa vai onko minulla työpaikka. Enkä tarvitse työpaikkaa, jos minulla ei ole Ukrainaa.”

Espanjan viranomaiset vapauttivat Ostaptšukin muutaman päivän jälkeen ja hän palasi Ukrainaan. Maaliskuun puolivälissä viranomaiset takavarikoivat Lady Anastasian alustavasti ja ovat sittemmin pyrkineet selvittämään, onko se pakotteiden alainen.

Ostaptšuk on nyt Ukrainan armeijan palveluksessa ja taistelee maansa puolesta. Hän toivoo, että Vladimir Putinia tukevat oligarkit ”tuntevat pakotteet nahoissaan”.

”Heidät pitää saattaa vastuuseen, koska he ovat käytöksellään, elämäntyylillään ja ahneudellaan saaneet tämän tilanteen aikaan”, Ostaptšuk sanoi.

Oikaisu 25.3. kello 17.05: Korjattu Taras Ostaptšukin titteli pääinsinööristä konepäälliköksi sekä sukunimen kirjoitusasu.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan