Liittokansleri Scholz: Saksa pääsee irti venäläisestä energiasta ”nopeammin kuin monet ajattelevat”

Saksa aikoo muun muassa hankkia kolme uutta kelluvaa nesteytetyn maakaasun terminaalia.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz puhui toimittajille EU:n huippukokouksen päätyttyä Brysselissä perjantai-iltana.

26.3. 10:08 | Päivitetty 26.3. 10:24

Saksa pääsee irti venäläisestä maakaasusta ”nopeammin kuin monet ajattelevat”, Saksan liittokansleri Olaf Scholz vakuutti EU:n huippukokouksen jälkeen Brysselissä. Hän ei kuitenkaan halunnut antaa mitään tarkkaa vuotta.

Hänen mukaansa tämä irrottautuminen on peruuttamaton, eli sen jälkeen Saksa ei enää aio siirtyä käyttämään venäläistä fossiilienergiaa.

Saksan riippuvuus venäläisestä energiasta on ollut yksi este siinä, että EU-maat eivät ole pystyneet päättämään venäläisen energian tuontikiellosta, vaikka Venäjä rahoittaa energiatuloilla hyökkäyssotaansa Ukrainassa.

EU-johtajat päättivät perjantaina loppuneessa huippukokouksessaan, että unioni aikoo irtautua mahdollisimman nopeasti Venäjältä tuotavasta kaasusta, öljystä ja hiilestä. Muun muassa Saksan vastustuksen takia sen tuontia EU:hun ei kuitenkaan kielletty, vaikka muun muassa Baltian maat ja Puola ovat vaatineet tuontikieltoa.

Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan Saksa esti myös jo ennen sodan alkua aikeet kieltää kivihiilen tuonti Venäjältä EU:hun. Tätä olisi käytetty pakotteena, kun Venäjä alkoi kasata joukkojaan Ukrainan rajalle. Lopulta se hyökkäsi 24. helmikuuta.

Kaikkiaan EU:n käyttämästä maakaasusta 40 prosenttia tulee Venäjältä.

Saksa on määrällisesti suurin venäläisen maakaasun tuoja EU:ssa. Politicon mukaan Saksan kaasusta 55 prosenttia, hiilestä 52 prosenttia ja öljystä 34 prosenttia tuodaan Venäjältä. Vuonna 2021 Saksa osti energiaa Venäjältä 40 miljardilla eurolla.

Sen käyttämästä maakaasusta puolet tulee nyt Venäjältä. Scholz huomautti kuitenkin, että Saksan energiantarpeesta vain neljännes tyydytetään kaasulla.

Hänen mukaansa Venäjän energiasta irrottautuminen on Saksalle iso työ, mutta se on aloitettu jo vuosia sitten.

Kaasun lisäksi Saksa tuo Venäjältä myös öljyä ja kivihiiltä. Näiden osalta Saksan ilmasto- ja talousministeri Robert Habeck ilmoitti perjantaina, että Saksa pääsee kokonaan irti venäläisestä kivihiilestä syksyyn mennessä ja öljystä vuoden loppuun mennessä.

Vaikein asia Saksalle on kuitenkin maakaasu.

”Meidän on laajennettava uusiutuvia, vähennettävä voimakkaasti kulutusta kaikilla tasoilla ja nopeasti nostettava vedyn tuotantoa”, Habeck sanoi tiedotteen mukaan.

Saksa on Habeckin mukaan hankkimassa kolmea uutta kelluvaa nesteytetyn maakaasun lng:n terminaalia. Laivoilla kuljetettava lng on vaihtoehto nyt Venäjältä putkea pitkin tulevalle kaasulle.

Viikko sitten Saksa kertoi tehneensä Qatarin kanssa sopimuksen lng:n toimituksesta Saksaan. Perjantaina Yhdysvallat ja EU kertoivat sopineensa Yhdysvaltojen toimittavan lisää nesteytettyä maakaasua Eurooppaan.

Saksaan tuo kaasua Venäjältä Nord Stream 1 -putki. Pian Venäjän hyökättyä Ukrainaan Saksa ilmoitti, että Nord Stream 2 -kaasuputkihanke keskeytetään. Se olisi kaksinkertaistanut kaasuntuonnin Venäjältä.

Lue lisää: Venäläisen energian tuonti­kielto voisi olla kuolin­isku Venäjälle – näin Eurooppa saisi energiansa, jos se uskaltaisi tehdä rajun päätöksen

Lue lisää: EU-johtajat sopivat kaasu­varastojen täyttämisestä ja yhteis­ostojen aloittamisesta: Nämä päätökset politiikan super­viikolla tehtiin

Lue lisää: EU-maat joutuvat nyt harkitsemaan pakotteita, joissa alkaa näkyä maita jakavia tekijöitä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita