Stora Enso jatkaa irtautumista paperi­tehtaistaan – nyt yhtiö aikoo myydä Suomen viimeisen paperitehtaansa Anjalassa

Myyntisuunnitelmat koskevat Suomessa Stora Enson Anjalan paperitehdasta. Tämän lisäksi kolme muuta paperitehdasta laitetaan myyntiin.

Stora Enso suunnittelee neljän paperitehtaan myymistä.

29.3. 9:40 | Päivitetty 29.3. 14:37

Metsäyhtiö Stora Enso on käynnistänyt prosessin neljän paperitehtaansa mahdollisesta myynnistä.

Yhtiön mukaan myyntisuunnitelmat ovat linjassa Stora Enson strategian kanssa, jonka mukaan paperi ei ole konsernin strateginen kasvualue.

Sen sijaan Stora Enso keskittyy uusiutuvien tuotteidensa pitkän aikavälin kasvupotentiaaliin pakkauksissa, rakennusratkaisuissa ja biomateriaali-innovaatioissa.

Myyntisuunnitelmat koskevat Stora Enson Anjalan paperitehdasta Suomessa, Hylten ja Nymöllan laitoksia Ruotsissa sekä Maxaun tehdasta Saksassa.

Anjala ja muut myyntiin tulevat tehtaat aiotaan myydä ostajille, jotka jatkavat laitosten toimintaa ja turvaavat työntekijöiden tulevaisuuden, Stora Enson toimitusjohtaja Annica Bresky sanoo Helsingin Sanomille.

”Tehtaat ovat kilpailukykyisiä ja markkinatilanne on positiivinen, joten toivomme voivamme löytää paremman kodin tehtaille toisessa yhtiössä”, Bresky toteaa.

Suunnitelluilla myynneillä Stora Enso luopuu 75:stä prosentista paperiliiketoimintaansa.

"Myymällä valtaosan paperiyksiköistämme voimme keskittyä entistä enemmän strategisiin kasvualueisiimme, joita ovat pakkaukset, rakennusratkaisut ja biomateriaali-innovaatiot. Arvioidessamme mahdollisia myyntivaihtoehtoja etsimme uutta omistajaa, joka tarjoaa vastuullisen ja pitkäaikaisen tulevaisuuden yksiköillemme ja siellä työskenteleville ihmisille", Bresky sanoi yhtiön tiedotteessa.

Stora Enson neljä tuotantolaitosta on yhtiön mukaan tarkoitus myydä yhdessä tai erillisinä kauppoina.

Ilmoittamalla myyntiaikeista julkisesti Stora Enso toivoo luovansa markkinoilla kiinnostusta tehtaita kohtaan.

”Haluamme myös välttää huhuja työntekijöiltämme”, Bresky toteaa.

”Toivomme saavamme myyntiprosessin loppuun niin nopeasti kuin mahdollista ja poistavamme työntekijöiltä niin paljon epävarmuutta kuin voimme.”

Stora Enson irtautumista paperiteollisuudesta kuvaa hyvin se, että vielä vuonna 2006 yhtiön liikevaihdosta noin 70 prosenttia tuli paperista, nyt luku on enää 14 prosenttia.

Stora Enson Anjalan paperitehtaassa Kymenlaaksossa valmistetaan päällystettyä ja päällystämätöntä kirjapaperia, aikakauslehtipaperia ja parannettua sanomalehtipaperia.

Tehtaan vuotuinen kapasiteetti on 435 000 tonnia.

Vuonna 1938 perustettu paperitehdas työllistää Stora Enson mukaan nykyisin 300 henkilöä.

Anjalan Paperitehdas on integroitu viereisen Stora Enson Inkeroisten Kartonkitehtaan kanssa. Tehtaat hyödyntävät yhtiön mukaan synergioita raaka-aine- ja energiahankinnoissa.

Stora Enso kertoo, että se ei ole sitoutunut määräaikaan, johon mennessä myyntiprosessi on saatettava päätökseen. Käynnistetyllä prosessilla ei ole välitöntä vaikutusta Stora Enson paperitehtaiden toimintaan, vaan asiakkaiden palvelu jatkuu ennallaan.

Stora Enson Langerbruggen tehdas Belgiassa säilyy edelleen konsernin omistuksessa ja paperin tuotanto siellä jatkuu.

Kyseessä on kuitenkin myös strategisesti tärkeä paikka Stora Ensolle, Annica Bresky toteaa.

Laitoksella on hyvä kierrätyspaperin saatavuus ja kierrätyslaitos, ja yhtiö näkee hyvät mahdollisuudet Langerbruggen muuntamiselle muuhun kuin paperintuotantoon tulevaisuudessa.

Stora Ensolla on tällä hetkellä viisi paperintuotantolaitosta. Yhtiön Paper-divisioona työllistää tällä hetkellä yhteensä noin 2 200 työntekijää. Vuonna 2021 Paper-divisioonan liikevaihto oli 1 703 miljoonaa euroa.

Stora Enso kertoo, että Bank of American investointipankkiyksikkö BofA Securities toimii sen avustajana myyntiprosessissa.

Stora Enso ilmoitti huhtikuussa 2021 suunnittelevansa sellun ja paperin tuotannon lopettamista Kvarnsvedenissä Ruotsissa ja Veitsiluodossa. Päätöksen taustalla oli paperimarkkinan heikkeneminen.

Veitsiluodon kolme paperikonetta, kemiallisen sellun ja hiokkeen tuotanto sekä arkittamo lakkautetaan pysyvästi.

Kesäkuussa yhtiö kertoi saaneensa koneiden sulkua ja irtisanomisia koskevat neuvottelut päätökseen. Neuvotteluiden seurauksena sellun ja paperin tuotanto lopetetaan Kemin Veitsiluodossa.

Koneiden sulkeminen johti 550 henkilön irtisanomiseen. Heistä 440 työskenteli Paper--divisioonassa ja 110 henkilöä kunnossapitoyhtiö Eforassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita