USA iskee seuraavaksi pakotteilla Venäjän toimitus­ketjuihin – tarkoituksena heikentää Kremlin kykyä ”operoida sotakonettaan”

”Sen lisäksi, että sanktioimme sellaisten sektoreiden yrityksiä, jotka mahdollistavat Kremlin pahantahtoiset teot, suunnittelemme myös toimia, joilla voisimme häiritä niiden kriittisiä toimitusketjuja”, sanoo Yhdysvaltain varavaltiovarainministeri Wally Adeyemo.

Yhdysvaltain varavaltiovarainministeri Adewale "Wally" Adeyemo helmikuussa 2021.

29.3. 15:23 | Päivitetty 29.3. 15:34

Yhdysvallat ja sen liittolaiset suunnittelevat Ukrainaan hyökännyttä Venäjää vastaan uusia pakotteita, jotka voisivat kohdistua esimerkiksi Venäjän hyökkäyksen kannalta kriittisiin toimitusketjuihin.

Asiasta kertoi tiistaina Yhdysvaltain varavaltiovarainministeri Wally Adeyemo, joka vieraili Lontoossa keskustelemassa lisäpakotteista Venäjän painostamiseksi, kertoo uutistoimisto Reuters.

Adeyemon mukaan pakotteiden laajentamisen tarkoituksena olisi heikentää Kremlin kykyä ”operoida sotakonettaan”.

”Sen lisäksi, että sanktioimme sellaisten sektoreiden yrityksiä, jotka mahdollistavat Kremlin pahantahtoiset teot, suunnittelemme myös toimia, joilla voisimme häiritä niiden kriittisiä toimitusketjuja”, Adeyemo kertoi.

Pakotteita voitaisiin hänen mukaansa asettaa esimerkiksi viennin kontrolloinnin kautta ja ne kohdistuisivat hänen mukaansa myös sellaisiin toimijoihin, jotka toimittavat Venäjälle sotatarvikkeita.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuun lopulla länsimaat ovat ottaneet käyttöön monia pakotteita, jotka ovat kohdistuneet esimerkiksi Venäjän pankkisektoriin ja yksittäisiin oligarkkeihin. Adeyemon mukaan sanktioita jatketaan niin kauan, kuin hyökkäys jatkuu.

Hänen mukaansa on olennaista, että pakotteet ovat jatkossakin tarkkaan hiottuja, jotta ne säilyttävät tehokkuutensa. Tämä sisältää esimerkiksi pakotteiden sitomisen tiettyihin tavoitteisiin, jotka saavutettaessa pakotteet voidaan myös helposti kumota.

Hänen mukaansa pakotteet ovat olleet osoitus kansainvälisen demokraattisen yhteisön vahvuudesta ja yhtenäisestä rintamasta.

Länsimaiden pakotteiden vaikutuksia käsiteltiin myös maanantaina laajasti Suomen Pankin nousevien talouksien tutkimuslaitoksen (Bofit) Venäjä-tietoiskussa.

Iso vaikutus Venäjän toimintaan on ollut myös yritysten vapaaehtoisilla Venäjä-boikoteilla. Bofit-yksikön tutkimuspäällikkö Iikka Korhosen mukaan yli 400 yritystä on lähtenyt Venäjältä.

Korhonen mainitsee, että vaikka venäläisen aseteollisuuden komponentit olisivat kotimaisia tai tulisivat esimerkiksi Kiinasta, työkalut voivat olla saksalaisia, italialaisia tai ranskalaisia. Jos niihin ei saada varaosia ja niitä ei voida huoltaa, tuotanto loppuu.

”On ollut erilaisia somehuhuja siitä, miten panssarivaunujen tuotanto on loppunut. Mutta en tiedä, pitävätkö ne paikkansa vai eivät”, Korhonen totesi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita