Paperiliitto pitää Stora Enson paperikoneiden myyntiaikeita odotettuna – ”Me UPM:ssä pyrimme säilyttämään 1 000 suomalaista paperin työ­paikkaa”, kommentoi UPM:n Jussi Pesonen

Petri Vanhalan mukaan on hyvä asia, ettei Stora Enso antanut tehtaan myymiselle aikarajaa.

Stora Enso aikoo myydä neljä paperitehdastaan, mukaan lukien Anjalan paperitehtaan Kymenlaaksossa.

29.3. 16:04

Stora Enson päätös laittaa myyntiin neljä paperitehdasta, mukaan lukien Anjalan tehdas Suomessa, ei sinänsä ollut yllätys, sanoo Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala.

”Stora Enso on valinnut strategisen linjan, joka keskittyy enemmän kartonki-, pakkaus- ja sellupuolelle. Tämä noudattaa aika pitkälle valittua strategiaa”, Vanhala sanoo.

”Myyntiin laittaminen on kuitenkin parempi, kuin että se olisi suoraan lopetettu”, Vanhala toteaa Anjalan tehtaasta.

Hän kuitenkin toteaa, ettei ostajan löytäminen paperitehtaalle välttämättä ole ihan yksinkertainen juttu.

Vanhala pitää hyvänä asiana sitä, että Stora Enso ei ole antanut tehtaan myymiselle mitään aikarajaa.

Myyntiaikeiden vaikutuksia Anjalan tehtaan työntekijöihin ei ole vielä tiedossa.

”Ei kai nyt heti ole mitään vaikutuksia, ainakaan minun tiedossani”, Vanhala toteaa.

Vanhala nostaa hyvänä esimerkkinä esiin Kotkamillsin tehtaan, joka niin ikään on kuulunut aiemmin Stora Ensolle.

”Kotkamillsissä kävi aikoinaan hyvin. Isänmaallinen ryhmä kasaantui ja osti sen, ja alkoi sitä kehittää. Jos jotain tällaista löytyisi tämänkin tehtaan kohdalla”, Vanhala pohtii.

Kotkamillsillä tehtiin investointeja suomalaisen MB Rahastot -sijoitusyhtiön omistuksessa. MB Rahastot myi tehtaan itävaltalaiselle Mayr-Melnhof Groupille vuonna 2020.

Myös Stora Enson kilpailijan UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen kommentoi asiaa tiistaina. Hän jakoi HS:n uutisen aiheesta Twitterissä saatesanoilla: ”Eri yhtiöt toimivat eri tavoin ja hyvä niin! Me UPM’ssä pyrimme säilyttämään 1000 suomalaista paperin työpaikkaa huolehtimalla liiketoiminnan kilpailukyvystä. Se varmistaa myös painetun median kannalta tärkeää kotimaista huoltovarmuutta.”

UPM:n Suomen sellu- ja paperitehtaat sekä biopolttoainejalostamo ovat seisoneet vuoden alusta paperi- ja sähköliittojen lakon vuoksi.

Työtaistelu uhkaa jo painettujen sanomalehtien ilmestymistä Suomessa. Esimerkiksi Medialiitto arvioi viime viikolla, että lehtien ilmestyminen voi olla akuutin lehtipaperipulan takia uhattuna jo lähiviikkoina uhattuna.

Ongelman taustalla on työtaistelun lisäksi myös lehtipaperin kysynnän ja tarjonnan epätasapaino sekä Venäjän hyökkäys Ukrainaan.

Useat mediatalot ovat tarvinneet Medialiiton mukaan tavallista enemmän venäläistä lehtipaperia paikkaamaan lakon jättänyttä aukkoa paperintuotantoon.

”Venäjän hyökättyä Ukrainaan mediayritykset ovat päättäneet lopettaa venäläisen paperin käytön”, sanoi Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg viime keskiviikkona.

Teollisuusliiton hallitus päätti viime viikolla tukea Paperiliittoa sen ja metsäyhtiö UPM:n välisessä työtaistelussa, joka alkoi vuoden alussa. Näillä näkymin lakko kestää 16. huhtikuuta saakka, mikäli ratkaisua ei sitä ennen löydy.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita