Venäjä otti askeleen pois maksu­kyvyttömyydestä ja maksoi joukkolainansa korkoja – samalla maa teki lännelle hämmentävän tarjouksen, jonka määräaika umpeutuu tänään

Talouspakotteiden kohteeksi joutuneella Venäjällä on yhä 4,4 miljardia dollaria lainaa hyvitettävänä loppuvuodelle.

Venäjän talousministeriön rakennus Moskovassa.

29.3. 16:45 | Päivitetty 30.3. 9:02

Venäjän talousministeriö ilmoitti tiistaina maksaneensa 102 miljoonan Yhdysvaltain dollarin eli noin 92 miljoonan euron edestä kuponkikorkoja joukkolainasta, joka erääntyy vuonna 2035, kertoo uutistoimisto Reuters. Kuponkikorko tarkoittaa korkoa, jonka velallinen maksaa lainaamastaan pääomasta velanantajalle vuosittain tai useammin.

Näin Ukrainaan hyökännyt ja länsimaiden talouspakotteista kärsinyt Venäjä otti askeleen pois maksukyvyttömyyteen joutumisesta.

Kyseessä on maan kolmas vastaava maksu tuoreiden pakotteiden alkamisen jälkeen. Pakotteet ovat vaikeuttaneet Venäjän kykyä tehdä maksuja ulkomaisella valuutalla.

Talousministeriön mukaan se siirsi varat venäläiselle arvopaperimarkkina­toimija NSD:lle, jonka kautta ne ohjataan edelleen sijoittajille. Venäjää vastaan asetetut pakotteet ovat hidastaneet NSD:n toimintaa, mutta nyt tehty rahansiirto on Reutersin lähteen mukaan jo käsittelyssä yhdysvaltalaisessa JPMorgan Chase -suurpankissa.

”Venäjän talousministeriö on täysin pitänyt kiinni velvoitteistaan”, ministeriö sanoi Reutersin mukaan.

Maaliskuun puolivälissä Venäjä maksoi 117 miljoonaa dollaria erääntyviä korkoja kahdesta joukkovelkakirjasta ja viime viikolla toiset 66 miljoonaa dollaria. Jos tuoreinta maksettua erää ei oteta huomioon, Venäjällä on yhä jäljellä 4,4 miljardia dollaria lainaa hyvitettävänä loppuvuodelle.

Seuraavan maksun vuoro on maaliskuun viimeisenä päivänä, jolloin maksettavaksi lankeaa 447 miljoonaa dollaria. Vuoden suurin maksuerä, 2 miljardia dollaria, taas on edessä 4. huhtikuuta.

Venäjä ilmoitti tiistaina myös ostavansa takaisin valtion velkakirjoja tästä suurimmasta 2 miljardin dollarin lainasta ja tarjoavansa velkakirjan omistajille niiden täyden nimellisarvon ruplina, Reuters kertoo.

Ministeriö ei kuitenkaan kertonut, kuinka paljon velkakirjoja se aikoo ostaa takaisin tai mitä se aikoo tehdä, jos velkakirjan omistajat eivät hyväksy tarjousta.

Esimerkiksi uutistoimisto Reuters tulkitsi hämmentävän tarjouksen olevan kosto lännelle, jota vastaan Venäjä kokee käyvänsä taloudellista sotaa. Jos Venäjä yrittäisi pakottaa ottamaan maksun ruplina, se voitaisiin tulkita velkakirjaa koskevaksi sopimusrikkomukseksi. Se taas voisi nostaa maksukyvyttömyyden uhan uudelleen esiin.

Viime viikolla Venäjä teki vastaavanlaisen tarjouksen energiaan liittyen. Tuolloin se vaati ”vihamielisiä maita” maksamaan kaasuostonsa ruplissa. Vaatimuksen tarkoituksena oli muun muassa vahvistaa ruplaa.

Myös tuoreen esityksen on arvioitu olevan Venäjän pyrkimys vahvistaa omaa valuuttaansa.

Venäjän tarjouksen määräaika umpeutuu tänään keskiviikkona kello 17 Suomen aikaa.

Lue lisää: Venäjä haluaa Suomen ja muiden ”vihamielisten maiden” maksavan kaasu­ostonsa jatkossa ruplilla

Joukkolaina eli joukkovelkakirjalaina, joskus myös bondi, on yrityksen tai muun yhteisön yleisöltä ottama laina, kertoo Pörssisäätiö.

Joukkolainoissa lainanottaja eli liikkeellelaskija ilmoittaa lainaehdot myyntiesitteessä, kun se tarjoaa lainaa yleisölle merkittäväksi. Keskeisin informaatio yksityissijoittajalle on laina-aika ja kuponkikorko.

Laina-ajat vaihtelevat muutamasta vuodesta aina kymmeniin vuosiin. Kuponkikorko voidaan maksaa takaisin kerran vuodessa vai useammin. Itse lainan yleisimpiä takaisinmaksu­vaihtoehtoja taas on maksaa pääoma takaisin joko vuosittaisina lyhennyksinä tai kertasuorituksena laina-ajan päättyessä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita