Venäläis­poliitikko: Kaasun maksu ruplissa ei vaadi lain­säädännön muuttamista

Venäjän keskuspankin ja kaasujätti Gazpromin on määrä esitellä ehdotuksensa kaasun ruplamaksuista presidentti Putinille torstaihin mennessä.

Nord Stream -kaasuputken laitteistoa Saksassa.

29.3. 21:21

Venäjältä maakaasua ostavat ulkomaalaiset voivat yksinkertaisesti hankkia kaasun maksuun tarvittavat ruplat Moskovan pörssistä, eikä lainmuutoksia tarvita, sanoo venäläinen lainsäätäjä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin vaati viime viikolla ”vihamielisiä” maita maksamaan kaasutoimitukset ruplissa eurojen sijasta. Kaasumarkkinoilla on sen jälkeen ihmetelty, kuinka maksut ruplissa käytännössä suoritettaisiin, jos Venäjän eurooppalais­asiakkaat ylipäätään suostuvat ruplamaksuihin.

Eurooppalaismaat maksavat pääsääntöisesti venäläiskaasustaan euroissa ja ovat sitä mieltä, ettei Venäjä saa muuttaa yksipuolisesti sopimuksiaan. G7-maat torjuivat Putinin vaatimuksen tällä viikolla.

Venäjän duuman talouspoliittisen valiokunnan puheenjohtaja Anatoli Aksakov sanoi tiistaina venäläiselle Ria-uutistoimistolle, että kaasun maksu ruplissa ei vaadi lainsäädännön muuttamista.

Hänen mukaansa järjestely on sisällytetty lainsäädäntöön.

”Valuutta vaihdetaan markkinakurssiin, joka määräytyy Moskovan pörssissä. He voivat ostaa sen valuuttapörssistä mistä tahansa. He voivat ostaa ruplia mistä tahansa”, Aksakov sanoi RIA:lle uutistoimisto Reutersin mukaan.

Venäjän keskuspankin ja kaasujätti Gazpromin on määrä esitellä ehdotuksensa kaasun ruplamaksuista Putinille torstaihin mennessä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita