Ericssonin yhtiö­kokous näpäytti yhtiön johtoa Irakin korruptio­tapauksesta

Yli kymmenen prosenttia Ericssonin yhtiökokoukseen osallistuneista osakkeenomistajista äänesti poikkeuksellisesti hallituksen vastuuvapauden myöntämistä vastaan.

Ericssonin pääkonttori Tukholmassa.

29.3. 22:18

Osa verkkolaitevalmistaja Ericssonin osakkeenomistajista on julkisesti näpäyttänyt ruotsalaisyhtiön ylintä johtoa ja hallitusta skandaalista, joka koskee mahdollista korruptiota Irakissa.

Ericsson piti tiistaina varsinaisen yhtiökokouksensa, ja yli kymmenen prosenttia kokoukseen osallistuneista osakkeenomistajista äänesti hallituksen ja toimitusjohtaja Börje Ekholmin vastuuvapauden myöntämistä vastaan, Ericsson kertoo tiedotteessaan. Yleensä yhtiökokoukset myöntävät vastuuvapauden rutiininomaisesti.

Osakkeenomistajat kuitenkin valitsivat sekä Ekholmin että hallituksen jäsenet uudelleen tehtäviinsä.

Ruotsin lainsäädännön mukaan yhtiö ja sen sijoittajat voivat haastaa hallituksen jäsenet oikeuteen, jos vähintään 10 prosenttia osakkeenomistajista ei myönnä heille vastuuvapautta, uutistoimisto Reuters kertoo.

Ericsson kertoi tämän vuoden helmikuussa vuonna 2019 valmistuneesta sisäisestä tarkastuksesta, joka havaitsi vakavia yhtiön sääntöjen rikkomuksia ja näyttöä korruptiosta Isis-terroristijärjestölle Irakissa. Ericsson julkaisi sisäisen tarkastuksen tuloksia vasta tämän vuoden helmikuussa sen jälkeen, kun useat tiedotusvälineet olivat kyselleet siitä.

Yhdysvaltojen oikeusministeriö on tutkinut tapausta. Myös yhtiön osakkeenomistajat ovat kritisoineet Ericssonia asian tiedottamisesta.

Ericsson voi saada tapauksesta ison sakon. Yhtiön osake on laskenut tapauksen julkitulon jälkeen noin neljänneksen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita