Venäjä saattaa pian vaatia ruplamaksuja myös öljystä, viljasta ja metalleista – Samalla maan kaasu-uho kovenee: ”Jos haluatte kaasua, hankkikaa ruplia”

Kremlin tiedottaja Dimitri Peskov piti ajatusta laajentaa vaatimuksia vientituotteiden maksujen vaatimisesta ruplissa hyvänä.

Kremlin tiedottaja Dimitri Peskov tiedotustilaisuudessa vuonna 2020.

30.3. 15:47

Venäjän presidentinhallinnon mielestä maksujen vaatiminen Venäjän ruplissa öljystä, viljasta, lannoitteista, kivihiilestä, metalleista ja muista tärkeistä hyödykkeistä on hyvä idea ja sitä pitäisi työstää, kertoo uutistoimisto Reuters.

Venäjä on jo aiemmin vaatinut Eurooppaan tai Yhdysvaltoihin toimitettavan maakaasun maksamista ruplissa.

Eurooppa on tähän saakka kieltäytynyt vaatimuksista. Saksa kertoi keskiviikkona varautuvansa Venäjältä tulevien kaasutoimitusten mahdolliseen katkeamiseen. Saksan hallitus ilmoitti nostavansa energiaviranomaisten valmiustilaa ja perustavansa kriisiryhmän seuraamaan tilannetta.

Venäjän duuman puhemies Vjatšeslav Volodin ehdotti keskiviikkona, että vaatimus ruplilla maksamisesta voitaisiin laajentaa öljyn, viljan, metallien, lannoitteiden, hiilen ja raakapuun vientiin Euroopan unioniin.

Kysyttäessä Volodinin kommenteista Venäjän presidentin tiedottaja Dmitri Peskov vastasi: ”Tämä on idea, jota pitäisi ehdottomasti työstää.”

Venäjä sanoo selvittävänsä käytännön järjestelyt kaasun maksamisesta ruplissa torstaihin mennessä.

”Jos haluatte kaasua, hankkikaa ruplia”, Volodin totesi viestipalvelu Telegramissa Reutersin mukaan.

EU-maat tuovat noin 40 prosenttia kaasustaan Venäjältä ja maksavat siitä pääasiassa euroissa. Niiden mukaan Venäjän kaasuyhtiö Gazpromilla ei ole oikeutta muuttaa sopimuksia yksipuolisesti.