Ennuste: Venäjän talous supistuu sodan vuoksi kymmeneksellä, mutta Ukrainan talous notkahtaa paljon rajummin

Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankki ennustaa, että pakotteiden painamalle Venäjän taloudelle ei ole näkyvissä toipumista ensi vuonnakaan. Ukrainan talous voi sen sijaan lähteä palautumaan vahvasti, jos maahan saadaan tulitauko.

Ukrainalainen sotilas partioi Lukianivkan kylässä lähellä Kiovaa.

31.3. 10:32

Venäjän talous kutistuu tänä vuonna kymmenen prosenttia sen Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan myötä, arvioi Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankki (EBRD).

Ukrainan talouteen EBRD ennustaa 20:n prosentin pudotusta tälle vuodelle. Maan talous voi kuitenkin pankin mukaan palautua 23:lla prosentilla jo ensi vuonna, jos tulitauko saadaan ”parin kuukauden sisällä”, kertoo uutistoimisto Reuters.

Venäjälle EBRD sen sijaan ei ennusta nopeaa toipumista, vaan arvioi talouskasvun olevan maassa nollassa vuonna 2023.

Pankin tuoreiden ennusteiden kerrotaan perustuvan ”optimistisiin lähtöoletuksiin”, kuten siihen, että ruoan hintojen nousu helpottaa ja öljyn hinta laskee 90 dollariin barrelilta.

Venäjä on menettänyt EBRD:n mukaan 30 miljardia dollaria öljyn ja kaasun vientituloja pakotteiden takia. Määrän kerrotaan vastaavan noin kahta prosenttia sen bruttokansantuotteesta.

”Vaikka pakotteet poistettaisiin, Venäjän maine investointikohteena on vahingoittunut”, EBRD:n pääekonomisti Beata Javorcik sanoo Reutersin mukaan.

”Puheet monikansallisten yritysten omaisuuden kansallistamisesta muistetaan jonkin aikaa.”

EBRD:n johtajat, jotka edustavat sen jäsenmaita, päättävät muutaman päivän sisällä ehdotuksesta estää Venäjää ja Valko-Venäjää saamasta sen rahoitusta toistaiseksi, Javorcik kertoo.

EBRD ei ole antanut rahoitusta Venäjälle sen jälkeen kun maa valtasi Krimin vuonna 2014. Uudet investoinnit Valko-Venäjälle taas keskeytettiin vuoden 2020 kyseenalaisten vaalien jälkeen.

Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankki perustettiin kolme vuosikymmentä sitten sijoittamaan Itä-Euroopan entisiin kommunistisiin talouksiin. Se toimii nykyään noin 40 maassa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan