Putin: Kaasutoimitukset pitää maksaa ruplissa perjantaista lähtien

Putinin mukaan kaasutoimitukset keskeytetään, jos maksuja ei suoriteta.

31.3. 17:17 | Päivitetty 1.4. 11:02

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoo, että maan kaasutoimitukset pitää maksaa Venäjän ruplissa perjantaista lähtien.

Putin sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan allekirjoittaneensa torstaina asetuksen, jonka mukaan ulkomaalaisten täytyy ostaa venäläistä kaasua ruplissa 1. huhtikuusta alkaen.

Asetuksen mukaan ulkomaalaisten kaasunostajien tulee avata kauppaa varten erityinen tili venäläisessä Gazprom-pankissa.

Putinin mukaan sopimukset keskeytettäisiin, jos maksuja ei suoriteta.

”Jos maksuja ei suoriteta, katsomme tämän laiminlyöntiksi ostajien puolelta. Kukaan ei myy meille mitään ilmaiseksi, emmekä mekään aio tehdä hyväntekeväisyyttä eli olemassa olevat sopimukset lopetetaan”, Putin kertoi televisioidussa tilaisuudessa.

Lue lisää: Saksa kohotti energia­sektorin valmius­tilaa, mutta Suomi ei näe siihen tarvetta – Näin Venäjän kaasu­hanan sulkeutumiseen on varauduttu

Ranska ja Saksa torjuivat välittömästi Putinin vaatimuksen ruplamaksuista. Maiden mukaan kyseessä on sopimusrikkomus, jota ei voida hyväksyä. Maat luonnehtivat vaatimusta kiristykseksi.

Saksan pääministeri Olof Scholz vastasi Putinin ilmoitukseen välittömästi toteamalla, että maksut jatkuvat euroissa tai dollareissa.

Ranskan valtiovarainministeri Bruno Le Maire yhtyi Scholzin ilmoitukseen.

Myös Britannian pääministeri Boris Johnsonin tiedottaja sanoi, ettei maa aio tutkia mahdollisuutta maksaa venäläisestä kaasusta ruplissa.

Suomen kaasumarkkinoita hallitseva Gasum kertoo, että sen toimitussopimus venäläisen Gazpromexportin kanssa on euroissa ja yhtiö aikoo jatkaa maksuja euroissa.

”Vastapuoli ei ole ollut meihin virallisesti yhteydessä. Sopimuksemme on euroissa ja aiomme pitää siitä kiinni”, sanoo Gasumin viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Olga Väisänen.

Myös hollantilaiset energiayhtiöt Gasterra ja Eneco sekä puolalainen Pgnig kertoivat lausunnoissaan Reutersille pitävänsä kiinni nykyisistä euroissa solmituista sopimuksistaan.

Lue lisää: Fortumin suurin Venäjä-riski laukeaa jos kaasutoimitukset katkeavat – Tilanteen ratkaisu vaatisi viranomaisten väliintulon

Tutkimusyhtiö Fitch Solutionsios arvioi, ettei Venäjällä ole laillista perustetta vaatia maakaasutoimituksistaan maksua ruplina, ellei pitkäaikaisia, euromääräisiä sopimuksia neuvotella uudelleen.

Fitchin arvion mukaan Venäjän täytyisi oikeasti pysäyttää kaasuvirrat Eurooppaan, jotta se pystyisi toteuttamaan vaatimuksensa ruplamaksuista.

”Kaasutoimitusten katkaiseminen merkitsisi tilanteen merkittävää eskaloimista, jota ei edes tapahtunut kylmän sodan synkimpään aikaan. Se olisi myös suuri taloudellinen isku Venäjän tuloille” Fitchin analyytikot arvioivat.

Venäjä saattaa pelätä, että Gazprombankia vastaan asetetaan talouspakotteita ja siksi pyrkii ohjaamaan maksut pankin tilille, Fitch arvioi. Gazprombank on yksi niistä pankeista, joihin ei kohdistu lännen pakotteita.

Aiemmin torstaina Italian pääministeri Mario Draghi kertoi Putinin sanoneen hänelle, että Venäjän eurooppalaiset maakaasuasiakkaat voivat jatkaa toimitusten maksamista euroissa.

Draghi kertoi uutistoimisto Bloombergin mukaan torstaina tiedotustilaisuudessa Putinin sanoneen hänelle puhelinkeskustelussa keskiviikkona, että nykyiset sopimukset pysyvät voimassa.

Draghi sanoi ymmärtäneensä keskustelusta , että maksujen muutokset euroista rupliksi tehtäisiin sisäisesti Venäjällä.

Myös Saksan hallitus kertoi keskiviikkona Putinin suostuneen siihen, että Eurooppa voisi jatkaa Venäjän kaasutoimitusten maksamista euroilla eikä ruplilla.

Putin vaati viime viikolla, että "vihamielisten maiden” pitäisi alkaa maksaa kaasuostonsa ruplilla.