Venäläis­ministeri: Kaikki ulkomailta vuokratut lento­koneet rekisteröity Venäjälle

Venäjän varapääministerin mukaan kaikki länsimaista vuokratut lentokoneet jäävät Venäjälle, kun niiden vuokrasopimukset loppuvat.

Lentoyhtiö Aeroflotin Airbus-lentokone Geneven lentokentällä.

31.3. 21:34

Kaikki länsimaista vuokratut lentokoneet pysyvät Venäjällä sen jälkeen, kun niiden vuokrasopimukset loppuvat, Venäjän varapääministeri Juri Borisov sanoo.

Borisov kertoi torstaina Venäjän television haastattelussa uutistoimisto Reutersin mukaan, että kaikki Venäjällä yhä olevat vuokratut lentokoneet on siirretty venäläiseen lentokonerekisteriin.

Länsimaisten lentokoneiden vuokrausyhtiöiden on pitänyt irtisanoa vuokraus­sopimuksensa venäläisten lentoyhtiöiden kanssa Venäjälle asetettujen talouspakotteiden takia.

Vuokrausyhtiöt ovat vuokranneet venäläisille lentoyhtiöille yli 500 lentokonetta. Niistä 78 lentokonetta on ulkomailla, joten Venäjälle jää Reutersin mukaan yli 400 lentokonetta. Koneiden arvo on noin kymmenen miljardia dollaria eli noin yhdeksän miljardia euroa.

Venäjä on säätänyt lain, joka sallii siirtää lentokoneet maan omaan rekisteriin. Se on kansainvälisten sääntöjen vastaista.

Suurin osa koneista on rekisteröity Bermudalle ja Irlantiin. Maat ovat peruneet koneiden lentokelpoisuus­todistukset, mikä normaalisti tarkoittaa, ettei koneilla saa lentää.

Venäläiset lentoyhtiöt ovat tähän asti epäröineet hyödyntää lakia kumppanisuhteiden vaarantumisen pelossa, mutta Borisovin ilmoituksen mukaan kaikki lentokoneet on nyt siirretty venäläiseen rekisteriin.

Suurin osa Euroopan ja Pohjois-Amerikan ilmatilasta on suljettu venäläisiltä lentoyhtiöiltä. Yhtiöiden ongelmia lisää se, etteivät ne voi ostaa lentokoneilleen varaosia tai huoltoa Euroopasta tai Yhdysvalloista.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi torstaina sadan miljardin Venäjän ruplan (noin 1,1 miljardia euroa) tukipaketista venäläisille lentoyhtiöille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita