Energian hintojen 45 prosentin nousu kiihdytti merkittävästi euroalueen inflaatiota

Energia kallistui maaliskuussa 45 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta. Euroalueen inflaatiovauhti oli maaliskuussa 7,5 prosenttia.

Polttonesteiden hinnat ovat kallistuneet tuntuvasti Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuun lopussa.

1.4. 12:05 | Päivitetty 1.4. 14:03

Kuluttajahintojen kallistuminen eli inflaatio kiihtyi euroalueella merkittävästi maaliskuussa.

Perjantaina julkaistujen ennakkotietojen mukaan inflaatiovauhti oli maaliskuussa 7,5 prosenttia ja sitä joudutti etenkin energian kallistuminen. Ekonomistit ennustivat uutistoimisto Reutersin ennakkokyselyssä, että inflaatiovauhti olisi ollut 6,6 prosenttia.

Helmikuussa kuluttajahinnat kallistuivat tarkistettujen tietojen mukaan 5,9 prosenttia.

Maaliskuussa energia kallistui 44,7 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta. Energia on kallistunut voimakkaasti sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta.

Jalostamaton ruoka kallistui 7,8 prosenttia, teollisuustuotteet 3,4 prosenttia ja palvelut 2,7 prosenttia.

Ekonomistien tarkkaavaisesti seuraama pohjainflaatio oli 3,2 prosenttia, kun se helmikuussa oli 2,9 prosenttia. Pohjainflaatiosta on poistettu energian ja ruoan vaikutus kuluttajahintojen kohoamiseen.

Ekonomistit arvioivat Reutersin mukaan, että pohjainflaatio olisi ollut 3,3 prosenttia.

”Inflaatiota kiihdyttää entistä enemmän energian kallistuminen, mikä tietenkin heikentää merkittävästi kotitalouksien ostovoimaa. Synkkyydestä huolimatta myönteistä on se, että pohjainflaatio oli odotuksia hitaampaa. Kun energia kallistuu näin voimakkaasti tilapäisten syiden takia, pohjainflaatio kertoo paremmin hintapaineista”, sanoo Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ennustepäällikkö Markku Lehmus.

Suurista kansantalouksista inflaatio oli maaliskuussa voimakkainta Hollannissa, jossa kuluttajahinnat kallistuivat 11,9 prosenttia. Suomessa inflaatiovauhti oli 5,6 prosenttia eli selvästi hitaampaa kuin euroalueella keskimäärin.

Euroalueen suurimmassa kansantaloudessa Saksassa inflaatiovauhti oli 7,6 prosenttia ja toiseksi suurimmassa kansantaloudessa Ranskassa 5,1 prosenttia.

Ennakkotietojen perusteella voimakkainta inflaatio oli Liettuassa ja Virossa. Liettuassa kuluttajahintojen nousuvauhti oli 15,6 prosenttia ja Virossa 14,8 prosenttia.

Suomen Pankin ennustepäällikkö Meri Obstbaum arvioi, että inflaatiovauhti Suomessa on monia muita eurovaltioita hitaampaa, koska energia on kallistunut vähemmän. Tämä johtuu ainakin kolmesta syystä.

”Energian hinnat ovat Suomessa kallistuneet viime syksystä saakka hitaammin kuin monissa muissa euromaissa, koska verojen osuus polttoaineiden hinnoista on suuri. Suomessa kotitaloudet käyttävät myös huomattavasti vähemmän maakaasua kuin muualla Euroopassa. Lisäksi kotitalouksilla on pitkiä sähkösopimuksia, joihin markkinahinnat vaikuttavat hitaammin.”

Euroopan keskuspankin hintavakaustavoitteen mukaan inflaatio pitäisi olla kaksi prosenttia keskipitkällä aikavälillä.

Maaliskuun alussa keskuspankki päätti nopeuttaa arvopaperiostojen vähentämistä, mikä saattaa johtaa ohjauskoron nostoon syksyllä. Se olisi tietyllä tapaa historiallinen päätös, sillä edellisen kerran keskuspankki nosti ohjauskorkoa vuonna 2011.