Erikoinen tilanne pörssissä: Evlin osake putosi yli 80 prosenttia, sijoittajat maksoivat silti yhä aivan liikaa verrattuna analyytikoiden arvioihin – osake­kauppa keskeytettiin

Evli Pankki on jakautumassa erillisiin varainhoidon ja pankkiliiketoiminnan yhtiöihin. Järjestely aiheutti perjantaina sekavan tilanteen Helsingin pörssissä.

Kaupankäynti Evlin osakkeella keskeytettiin perjantaina.

1.4. 21:08

Kaupankäynti Evli Pankin osakkeella keskeytettiin Helsingin pörssissä perjantaina.

Evlillä on parhaillaan käynnissä jakautumisprosessi. Yhtiö on jakautumassa uudeksi varainhoitoon keskittyväksi Evli Oyj:ksi ja Evlin pankkiliiketoimintaa jatkavaksi yhtiöksi, johon sulautuu Fellow Finance, ja jonka nimeksi tulee Fellow Pankki Oyj.

Perjantaina pörssissä oltiin erikoisessa tilanteessa, sillä Evli Pankin osake vastasi vain Evlin pankkiliiketoimintaa, kun taas varainhoitoliiketoiminta eli Evli Oyj on tulossa vaihdettavaksi vasta maanantaina.

Pankkiliiketoiminta taas vastaa vain murto-osaa Evli Pankin arvosta.

Analyysiyhtiö Inderesin analyytikot ennakoivatkin torstaina, että Evli Pankin osakkeen arvo laskee järjestelyn myötä vain aiemmasta arvosta.

"Fellow Financen osakkeen nykykurssi sekä sulautumisen vaihtosuhde huomioiden arvioimme Evli Pankin osakkeen hinnan laskevan torstaina noin 0,50 euron tasolle”, analyytikot totesivat kommentissaan.

Kaupankäynti Evlin osakkeella alkoi perjantaina yhden euron kurssilla. Sen sijaan, että osake olisi pudonnut Inderesin ennustamalle 50 sentin tasolle, se ponkaisikin nousuun ja liikkui jopa viiden euron hinnoissa.

Iltapäivällä pörssi vihelsi pelin poikki, tiedotteiden mukaan Evlin pyynnöstä. Kaupan­käynti keskeytettiin ensin väliaikaisesti, ja myöhemmin koko loppupäivän ajaksi.

Evli Pankki totesi kaupankäynnin keskeyttämisestä kertoneessa tiedotteessaan, että sen näkemyksen mukaan ”osakekurssi ei ole heijastanut oikealla tavalla 25.3.2022 toteutuvaksi tiedotettua yritysjärjestelyä”. Yritysjärjestelyllä Evli viittasi yhtiön käynnissä olevaan jakautumiseen.

Oliko erikoinen tilanne, jossa Evlin varainhoitobisnes oli väliaikaisesti poissa pörssistä, hämännyt osaa sijoittajista?

Inderes varoitti sijoittajia keskiviikolle päivätyssä yhtiöraportissaan lihavoidulla tekstillä: ”Sijoittajan on äärimmäisen tärkeää huomioida, että näiden päivien aikana Evlin osakkeen arvo on vain murto-osa sen nykyisestä kurssista.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita