Tutkimuslaitos Labore laski reippaasti ennustettaan Suomen talouskasvusta Ukrainan sodan takia

Koronapandemia vaikuttaa talouteen enää vähän, Labore ennustaa.

Laboren mukaan Venäjän-kaupan tyrehtyminen vaikuttaa Suomen talouteen kielteisesti.

13.4. 9:12

Taloustutkimuslaitos Labore eli entinen Palkansaajien tutkimuslaitos on laskenut reippaasti ennustettaan Suomen talouskasvusta Venäjän aloittaman Ukrainan sodan takia.

Labore ennustaa keskiviikkona julkistamassaan suhdanne-ennusteessaan, että Suomen bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 1,8 prosenttia. Tutkimuslaitos korjasi kasvuennustettaan 1,7 prosenttia alaspäin syksyn ennusteesta.

Ensi vuodelle Labore ennustaa 1,5 prosentin ja vuodelle 2024 1,4 prosentin talouskasvua.

”Pakotteet ja yleinen haluttomuus tehdä yhteistyötä Venäjän kanssa vaikuttavat talouteemme kielteisesti suoraan Venäjän-kaupan tyrehtymisen kautta sekä epäsuorasti koko Euroopan talousnäkymien heikkenemisen vuoksi”, Labore arvioi.

Laboren mukaan Venäjän hyökkäyssodan suorat ja epäsuorat vaikutukset supistavat tämän vuoden talouskasvua 1,5–2,0 prosenttia, vaikka Suomen Venäjän-kauppa voidaan korvata suurelta osin uusilla tuonti- ja vientimarkkinoilla.

Ennuste pohjautuu skenaarioon, jossa sota Ukrainassa ei laajene muihin maihin. Tutkimuslaitos odottaa, että asetetut pakotteet ovat suurelta osin voimassa koko ennustehorisontin ja Venäjän kaupan tyrehtyminen jää pitkäaikaiseksi, koska sotatoimien päätyttyä tilanne jatkuu lukkiutuneena konfliktina.

Labore ennustaa, että yksityinen kulutus kasvaa tänä vuonna, vaikka nopea inflaatio heikentää kulutushaluja. Koronapandemian aikana kotitalouksille kertyi huomattava määrä säästöjä, koska kulutusmahdollisuudet vähenivät.

Tutkimuslaitos arvio, että pandemian vaikutus kulutukseen on loppuvuonna enää vähäistä ja kotitaloudet alkavat käyttää kertyneitä säästöjään. Myös työllisyystilanne paranee edelleen.

Labore arvioi, että euroalue jatkaa kuitenkin vahvassa kasvussa tänä vuonna ja kohtalaisessa kasvussa seuraavina vuosina, vaikka sota Ukrainassa vaikuttaa kielteisesti yhteisvaluutta-alueen kasvuun.

”Mahdolliset uudet EU:ssa keskustelussa olevat pakotteet, jotka koskisivat esimerkiksi öljyä ja kaasua, laskisivat euroalueen ennusteita varsinkin siinä tapauksessa, jos nämä pakotteet ovat voimassa pitkään”, Labore arvioi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita