Suomi tuo yhä sähköä Venäjältä kuin mitään ei olisi tapahtunut: Suomeen virtaa venäläistä sähköä ison ydinvoimalan tehon verran

Sähköä tuo Suomeen Venäjän valtionyhtiön omistama suomalainen tytäryhtiö, jonka toimitusjohtaja jätti huhtikuun alussa tehtävänsä.

Suomeen on tuotu maaliskuussakin useina päivinä enemmän sähköä Venäjältä kuin mitä koko Loviisan ydinvoimala tuottaa. Kuvassa Loviisasta lähteviä voimalinjoja.

7.4. 10:03 | Päivitetty 22.4. 11:51

Puheet Venäjän energiatuonnin vähentämisestä eivät toistaiseksi ole näkyneet millään tavoin sähkön tuonnissa.

Torstaina aamupäivällä sähköä tuli Venäjältä Suomeen noin 1 350 megawatin teholla eli enemmän kuin mitä koko Loviisan ydinvoimala tuottaa. Viime viikkoinakin useina päivinä sähköä on tullut siirtoyhteyksien maksimiteholla eli noin 1 500 megawatin teholla.

Tuonnin teho vaihtelee paljon päivien ja tuntienkin välillä. Määrään vaikuttavat sähkön kysyntä- ja hintatilanne Pohjoismaissa.

Kuka tuota Venäjältä tuotua sähköä ostaa? Siihen HS ei löytänyt täysin tyhjentävää vastausta.

Sähköä tulee Venäjältä Suomeen kolmea reittiä. Ylivoimaisesti suurin osa sähköstä tulee Vainikkalan raja-aseman pohjoispuolella rajan yli kulkevaa suurta voimalinjaa pitkin, jonka maksimiteho on noin 1 300 megawattia.

Suomen puolella johdon omistaa Suomen kantaverkkoyhtiö Fingrid. Johdossa kulkevan sähkön myyjä on Venäjän valtion hallitsema voimayhtiö Interrao.

Suomen puolella sähkön ostaa Interraon kokonaan omistama tytäryhtiö Rao Nordic Oy. Fingridin johtajan Reima Päivisen mukaan Rao Nordic myy sähkön eteenpäin joko pohjoismaisten sähkömarkkinoiden kautta taikka suoraan kahdenvälisillä sopimuksilla asiakkailleen.

Yleisillä sähkömarkkinoilla liikkuvaa sähköä on enää mahdotonta erotella tuottajan mukaan, joten ostaja voi olla kuka tahansa.

Rao Nordicin toimitusjohtajana yli 20 vuotta toiminut Oleg Zakataev ei vastannut HS:n yhteydenottoon. Yhtiöstä kerrottiin, että hän lopetti työt huhtikuun alussa eli vajaa viikko sitten. Yhtiötä johtaa tällä hetkellä sen hallitus.

Rao Nordicin edustajan mukaan yhtiö myy kaiken tuomansa sähkön sähköpörssi Nordpoolin kautta markkinoille.

Päivisen mukaan Fingrid tarjoaa sähköntuontiin siirtoyhteyden. Sen katkaisemiseen tarvittaisiin poliittinen päätös. Fingrid on 70-prosenttisesti valtion määräysvallassa.

Sähköä tulee Suomen verkkoon myös kolmesta pienehköstä vesivoimalasta, jotka ovat Venäjän puolella lähellä Suomen rajaa ja jotka on liitetty suoraan Suomen sähköverkkoon.

Kaksi niistä sijaitsee Vuoksessa Svetogorskissa ja Lesogorskissa. Vuoksi on Saimaalta Laatokkaan laskeva joki.

Näistä voimaloista sähköä on tuonut Suomeen Fortum enimmillään noin 120 megawatin teholla.

Voimalat omistaa Venäjän valtion sähköjätti Rao Uesiin kuuluva TGC-1-tuotantoyhtiö, jossa Fortum on vähemmistöomistaja.

Fortumista kerrotaan HS:lle, että ”Fortum on hiljattain lopettanut sähkön kaupallisen tuonnin Venäjältä”. Eli tämä tuonti on nyt loppunut.

Toinen suoraan Suomen sähköverkkoon kytketty voimala on Inarijärvestä Jäämereen laskevassa Paatsjoessa Kaitakoskella Venäjän puolella. Voimalan omistaa Kuolan alueen sähköyhtiö.

Suomen puoleisen osuuden voimajohdosta omistaa Pohjois-Lapin energiakonserni Inergiaan kuuluva Northgrid Oy. Johdon siirtoteho on enimmillään noin 70 megawattia. Sitä kautta tulevan sähkön ostaa Inergian mukaan Rao Nordic.

Sähkön tuontimäärät Venäjältä Suomeen ovat vaihdelleet vuosittain sähkömarkkinoiden tilanteen mukaan. Kun hinnat pohjoismaiden markkinoilla ovat nousseet, tuontimäärät ovat kasvaneet.

Tuontiteho vaihtelee päivästä ja tunnista toiseen.

Kuluneena talvena ja jo sitä ennen syksyllä sähkö on ollut poikkeuksellisen kallista ja sähköä on tuotu Venäjältä usein rajajohtojen maksimiteholla.

Viime vuonna sähköä tuotiin Venäjältä yhteensä 9,15 terawattituntia eli noin 11 prosenttia Suomen 86,7 terawattitunnin kokonaiskulutuksesta. Alkuvuonna tuonti on jatkunut samaa tahtia.

Tuonnin osuus ei kuitenkaan varsinaisesta kuvasta Suomen riippuvuutta venäläisestä sähköstä. Suomen sähkömarkkinat ovat yhteydessä niin muiden Pohjoismaiden kuin Euroopan markkinoihin.

Sähköä on virrannut Suomesta Viroon usein jopa yli 1 000 megawatin teholla.

Toisaalta Suomen kautta kulkee usein sähköä esimerkiksi Pohjois-Ruotsista Etelä-Ruotsiin, koska maan omat siirtoyhteydet ovat vajaat.

Halpana sähkövuonna 2020 sähköä tuotiin Venäjältä hyvin vähän eli vain noin kolmasosa viime vuoden tuontimäärästä.

Huippukulutustilanteissa Suomi on kuitenkin riippuvainen tuontisähköstä. Yleensä sitä on saatavilla Norjan ja Ruotsin vesivoimaloista, joiden varastoaltaissa sähköä varastoidaan talven pakkasia varten.

Venäjän tuonnin loppuminen kokonaan voisi nostaa sähkön pörssihintaa Suomessa ainakin suuren kulutuksen aikoina.

Tilannetta tosin helpottaa huomattavasti Olkiluodon ydinvoimalan kolmannen reaktorin käynnistyminen täydellä teholla kesän aikana.

Se tuottaa sähköä noin 1 600 megawatin teholla eli sattumoisin melko saman verran kuin mitä Venäjältä on enimmillään voitu tuoda. Jo nyt uusi voimala tuottaa sähköä muutaman sadan megawatin teholla.

Suomeen valmistuu koko ajan lisää myös tuulivoimatuotantoa. Parhaimmillaan ne tuottavat sähköä jo yli 2 800 megawatin teholla. Tyyninä päivinä tuotanto painuu hyvin lähelle nollaa.

Keskimäärin Suomesta tulee tänä vuonna sähkön tuotannon suhteen omavarainen.

Oikaisu 22.4.2022 kello 11.47: Jutussa kirjoitettiin, että Northgrid Oy omistaisi Suomen puoleisen tuontiyhteyden, jolla Paatsjoen vesivoimalan tuotanto liitetään Suomen sähkön kantaverkkoon. Yhtiö omistaa tuontiyhteyden sijaan voimajohdon.